Apple твърди, че не нарушава данъчни закони

Компанията е най-големият данъкоплатец в света и за последните 3 години е платила $35 млрд.

Apple твърди, че не нарушава данъчни закони
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Само за последните 3 години технологичният гигант Apple е платил корпоративни данъци за 35 млрд. долара и това я прави най-големият данъчен платец в света. От компанията са категорични, че не са нарушили никакви закони, пише Business Insider по повод аферата Paradise Papers, посветена на тъй наречените „данъчни убежища“. 

Производителят на iPhone попадна в окото на бурята с разкритието, че е пренасочвал милиарди долари от печалбата си през малкия о. Джърси в Ламанша. Според информацията в Paradise Papers Apple е предприела този ход с цел да запази ниска данъчна ставка, след като Ирландия промени данъчните си закони през 2015 г. 

Документите по случая Paradise Papers са дело на 380 журналисти от 67 страни, които в продължение на година са обработили данни за десетилетия назад. Разследването изобличава лидери от различни сфери в пренасочване на финансови средства с помощта на адвокатската кантора Appleby.

Що се отнася до Apple, тя е натрупала 128 млрд. долара печалба в офшорна сметка, пише New York Times по случая, добавяйки че цифрата вероятно ще се окаже дори по-висока. 

За да плащат възможно най-малко данъци, други американски технологични играчи като Google и Amazon също са създали подобни данъчни споразумения. 

Според оценка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2015 г. схемите за избягване на данъчно облагане костват на правителствата по света около 240 млрд. долара годишно загубени приходи. 

В изявление на сайта си Apple коментира: „Вярваме, че всяка компания носи отговорност за плащането на дължимите данъци и се гордеем с икономическия принос към страните и общностите, в които развиваме бизнес“. Офшорните печалби на компанията обаче не се облагат с данък от САЩ, като в голяма степен стоят недокоснати и от другите правителства. 

Адвокатите от Appleby твърдят, че офшорните услуги, които предлагат на своите клиенти, са съвсем легални. 

„В Apple следваме законите и ако системата се промени, ще се съобразим“, коментира говорителят на компанията Джош Розенсток по този повод. „Ние силно подкрепяме усилията на глобалната общност за всеобхватна международна данъчна реформа и далеч по-проста система“, допълва още той.
Коментари: 0