Apple Watch най-накрая ще може да работи и без iPhone

Това обяви Apple на специално събитие

Apple Watch най-накрая ще може да работи и без iPhone

Снимка: БТА

Откакто бе пуснат за първи път преди пет години Apple Watch винаги е бил аксесоар на iPhone. Но сега гигантът от Купертино най-накрая реши да направи голяма стъпка встрани от тази концепция и да еманципира устройството.

Досега Apple Watch трябваше да бъде сдвоен с iPhone. По-старите версии работят само когато iPhone е свързан чрез Bluetooth и то от близко разстояние. Някои по-нови варианти с безжична свързаност все пак позволяват и по-голямо отклонение от телефона, но така или иначе се изисква сдвояване с iPhone.

Някои нови часовници на Apple сега ще получат функция, наречена Family Setup, предназначена за малки деца или възрастни хора, които нямат iPhone, но искат да имат лесен начин за осъществяване на обаждания, изпращане на текстови съобщения и споделяне на GPS местоположение с членове на семейството. Това обяви Apple по време на вчерашното си събитие, на което лансира няколко продукта.

Изискването за новата опция е да има администратор в домакинството, който да притежава iPhone, уточнява CNBC. След като бъде настроен, часовникът ще получи свой собствен телефонен номер и ще може да изпраща и получава текстови съобщения и обаждания без свързан iPhone.

Това е първият път, когато устройството ще изпълни визията на Дик Трейси – героят от детективската комикс поредици от 1946 г., който плени въображението на хай-тек запалянковците с иновативния си телефон на китката.

Очаква се новата функция Family Setup да направи Apple Watch по-достъпен за повече хора. Засега основният таргет са родителите на малки деца. Най-евтиният нов часовник, който предлага тази функция, е Apple Watch SE с безжична връзка, който струва 329 долара. 

Apple Watch е основният продукт в бизнеса с носими устройства и аксесоари на Apple, който отчете приходи от 24.5 млрд. долара през 2019 г. Apple доставя повече носими устройства от всяка друга компания и има 34.2% дял от целия пазар през второто тримесечие на 2020 г., според оценка от IDC. Прогнозите са за 25.3% годишен ръст по отношение на броя на единиците.

Коментари: 0