Цветозар Томов: По-добре да няма машинно гласуване, отколкото да се въвежда така

Според Михаил Константинов обаче това е едно от малкото разумно взети решения

Цветозар Томов: По-добре да няма машинно гласуване, отколкото да се въвежда така

Снимка: Screenshot/bTV

Решението гласуването на следващите избори да е както чрез машини, така и с хартиени бюлетини предизвика противоречиви реакции сред експертите. Цветозар Томов, бивш член и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), смята, че ако се въвежда по този начин, по-добре изобщо да няма машинно гласуване. Според Михаил Константинов, бивш зам.-председател на ЦИК, този подход е едно от малкото разумно взети компромисни решения. 

По думите Константинов, която и държава в Европа да е въвеждала машинно гласуване, вече го е изхвърлила. Сред недостатъците, коментира той в ефира на bTV тази сутрин, са липсата на тайна на вота и възможностите за повреда или друг тип злонамерено компрометиране на устройството. Затова пък наличието на две опции за гласуване – чрез машина и чрез добре познатата хартиена бюлетина, всъщност дава повече възможности на хората, като така от правото на вот няма да се изключат онези без цифрови умения и компютърна грамотност, обяснява още Константинов.

„Не виждам какво толкова ги притеснява“, коментира той. 

Защото фактически не се въвежда машинно гласуване“, посочи от своя страна Цветозар Томов. Според него „този вариант е ни риба, ни рак“.

Томов смята, че новоприетият вариант също няма да бъде траен, както всички досега. Причината според експерта е, че той не предоставя нито едно от предимствата на реалното машинно гласуване, а същевременно има потенциала да създаде по-голям хаос в работата на секционните комисии, които допълнително да се объркат при преброяването на смесения вот.

Томов напомни, че експерименти с машинното гласуване се правят от 2014 г., а през 2016 г. се прие преминаването към такова. То трябваше да се случи 2017 г., но заради липсата на време не бяха осигурени машини. След това законът пак се промени, а сега правилата за въвеждане на машинно гласуване отново се променят в последния момент.

Има общо 18 промени на Изборния кодекс за шест години. Ние не можем да имаме стабилно законодателство, при положение че всеки път, като дойдат избори, депутатите започват да „пребарват“ Изборния кодекс, където им падне“, изтъкна още Цветозар Томов, според когото това е изключително „порочна тенденция“. 

Вчера правната парламентарна комисия реши на следващите редовни избори във всяка секция с над 300 избиратели да има както машини, така и хартиени бюлетини. Тя прехвърли отговорността по закупуването и/или наемането на устройствата върху ЦИК – нещо, с което досегашният председател на комисията Стефка Стоева не беше съгласна и подаде оставка. 

Днес се очаква депутатите да гласуват окончателно промените в Изборния кодекс. 

Според Мая Манолова въвеждането на компромисния вариант с хартиените бюлетини ще отвори възможност отново да се избегне машинното гласуване, което с всеки изминал ден изглежда все по-трудно постижимо заради наближаващите крайни срокове по закупуването или наемането на устройствата. Редовните избори се очаква да са през март – за тях все още има някакъв шанс да бъдат осигурени машини, но ако се стигне до предсрочни, той изглежда почти нищожен. 

Коментари: 0