„Арабската пролет“ засили нестабилността в света

Неспособността на страните да изградят държавност е голям проблем и стимулира тероризма, заяви директорът на ЦРУ

„Арабската пролет“ засили нестабилността в света
Автор: Илия Лазаров

Смяната на управляващите режими в арабските страни, по време на т. нар. „Арабска пролет“ не само , че не е укрепила демокрацията в света, но и напротив, засилила е нестабилността, заяви директорът на ЦРУ Джон Бренън, предаде ТАСС.

„Революциите от така наречената „Арабска пролет“ се извършваха не толкова заради демокрацията, като такава, колкото с цел освобождаване от режимите, които не отговаряха на основните стандарти на държавното управление и гражданското общество. А когато хората са разочаровани, съвременните средства за масови комуникации им позволяват с лекота да се обединят и да отправят предизвикателство към статуквото. Отчасти именно поради това световният ландшафт се променя сега с по-бързи и много по-разрушителни темпове“, заяви Бренън.

По неговите думи, анализаторите от ЦРУ смятат, че през последните три години е имало повече изблици на нестабилност, отколкото в което и да е време след разпадането на СССР.

„Резултат от нестабилността са не само смените на правителства, но и възходът на използващите насилие бунтовнически движения и особено сривът на способността на много страни за държавно управление. За нагледни примери служат конфликтите в Сирия, Ирак, Украйна, Йемен, Либия и отделни райони на Африка“, добави Бренън.

Коментари: 0