Арабските емирства искат да помагат на Tesla за автономното шофиране

Правителството е готово доброволнo да предоставя скъпо струващи данни на бизнеса

Арабските емирства искат да помагат на Tesla за автономното шофиране

Снимка: БТА

Обединените арабски емирства (ОАЕ) отвориха вратите си за Tesla, заявявайки, че са готови да ѝ дават данни и така да помогнат за усъвършенстването на технологията за автономно шофиране в следващите пет години. През това време нацията от Персийския залив ще се стреми да укрепи своята цифрова икономика, заявиха от правителството на ОАЕ.

Държавата планира да предостави данни, които биха били полезни за компаниите, създаващи изкуствен интелект за автономно шофиране. Надеждата е по този начин да се стимулират стартиращите предприятия, заяви държавният министър за изкуствен интелект Омар Ал Олама в интервю за Bloomberg. Дубай Future Lab, част от държавната фондация Dubai Future Foundation, влиза също така в няколко партньорства, обяви той.

„Обикновено генерирането на всички тези данни струва много пари за компаниите, но като правителство можем да ги съберем и след това да им ги дадем като стимул да стартират“, каза Ал Олама.

Миналата седмица изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че компанията е почти готова с технология, която може да повиши нивото на автономност на превозните средства до последното пето ниво, елиминирайки напълно ролята на водача в управлението. 

 „Tesla и нейните конкуренти са добре дошли“, коментира Ал Олама.

Икономиката на ОАЕ беше ударена от пандемията. Заради блокадата в страната, продължила седмици наред, потребителите и компаниите се принудиха да прехвърлят дейностите си онлайн, засилвайки дигиталната икономика на нацията.

„Традиционната икономика е тежко ударена, но цифровата процъфтява“, изтъкна Ал Олама.

Коментари: 0