Арбитражните съдилища са новите бухалки на колекторските фирми

26% от жалбите са срещу монополни дружества, заяви обудсманът

Мая Манолова:

Арбитражните съдилища са новите бухалки на колекторските фирми
232 ~ 1 мин. четене

Подготвяме пакет от законопроекти за регулиране на арбитражните съдилища. Това са новите бухалки в ръцете на колекторските фирми и монополните дружества, които не се подчиняват на никакви правила и регламенти, и които откровено рекетират българските граждани. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на пресконференция във връзка с внесения в парламента годишен доклад за дейността на институцията.

Тя посочи, че работата по конкретните текстове ще бъде довършена до няколко седмици и ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание. Промените са в три законопроекта и се изготвят от работна група от юристи.

Анализът от жалбите сочи, че 26% от жалбите през 2015 г. са били срещу монополни дружества, които доставят обществени услуги.

Първият и главен приоритет на институцията ще бъде битката с топлофикациите, енергоразпределителните дружесва, ВиК операторите и колекторските фирми, уточни Манолова. Омбудсманът посочи, че други основни приоритети ще са правата на децата и социално-изключените български граждани.

За миналата година в институцията са постъпили общо 6202 жалби и сигнали.

Коментари: 0