Арх. Здравков: Срокът за премахване на климатиците в центъра на София ще бъде три години

Въведеният градски стандарт ще обхване четири улици в центъра на столицата

Арх. Здравков: Срокът за премахване на климатиците в центъра на София ще бъде три години
2627 ~ 1 мин. четене
В момента Столична община не прави акция по премахване на климатици, а въвежда единен стандарт, който ще доближи София до облика на европейска столица. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред bTV по повод информацията, че общината се готви да забрани климатиците по фасадите на сградите.

„Климатиците се засягат в тази част, в която направихме един градски стандарт. Той обхваща единствено 4 улици в София – ул. „Цар Шишман“, ул. „Граф Игнатиев“, ул. „6 септември“ и ул. „Солунска“. В тези зони има 48 паметници на културата и за тези зони направихме тези градски стандарти“, коментира арх. Здравков.

По думите му в момента стандартът е подложен на консултации и може да бъде модифициран в рамките на месец. Що се отнася до собствениците на сградите в тези карето, наредбата, която е пилотна за България, предвижда те са имат 3-годишен срок, в който да изпълнят изискванията по стандарта. В противен случай се предвиждат санкции.

„Когато се прави преустройство, собствениците ще се съобразяват с определения стандарт на общината. Той обхваща цялата територия на града. Цветовите палитри, които ще се допускат, ще са близо до оригиналния цвят на сградите. Работили сме много активно и с Министерството на културата по този въпрос“, заяви Здравко Здравков.
Коментари: 0