Архитекти предлагат двуетажни тунели в Кресненското дефиле

Коли, ТИР-ове и влакове ще минават на отделните нива, без да се срещат

Архитекти предлагат двуетажни тунели в Кресненското дефиле
4937 ~ 2 мин. четене

Архитекти предлагат двуетажни тунели да поемат трафика на магистрала „Струма“ в Кресненското дефиле. Те ще са широки и ще имат по 3 платна във всяка посока.

Експертите, които са членове на неправителствената инициатива „Граждани за устойчиво развитие“, поискаха да бъде спряна обществена поръчка за ЛОТ 3.2 от автомагистрала „Струма“, предаде БТА.

Архитектите се обявиха против настоящото предложение магистрала „Струма“ при Кресна да бъде разделена на 2 – колите в едната посока да се движат по сегашния път Е79, а в другата – по ново трасе на височина 750 метра в планината.

Те предлагат пътна и железопътна магистрала да минава през поредица „светли“ и „тъмни“ двуетажни тунели през дефилето. Тунелите ще са широки и ще позволяват движение на колите в 3 платна във всяка посока. Освен това, те ще са и двуетажни. В едната редица тунели ТИР-овете ще се движат на „първия етаж“, а леките коли – на „втория“.

В другата поредица тунели на първото ниво ще минават влаковите композиции, а на второто отново автомобили.

По думите на архитектите, стойността на тази магистрала може да с само с до 50 процента по-скъпа от сегашното предложение на пътната агенция и на МРРБ.

Според инженер Румен Марков от сдружението, проектът позволява през Кресненското дефиле влаковете да минават със 160 и дори с 200 км/ч.

Архитект Димитър Димитров посочи, че гражданите на Кресна подкрепят този идеен проект и на 11 март ще поискат да има местен референдум за трасето на магистрала „Струма“.

„В проекта на МРРБ пътят ще минава много високо и ще е с наклон около 6 процента, прекалено много за ТИР-овете и те ще минават по други маршрути“, посочи още Димитров.

Подкрепи Economic.bg