Colliers: Наемането на офиси в строеж продължава активно

В столицата се оформят и нови зони с планирани бизнес сгради

Colliers: Наемането на офиси в строеж продължава активно

Снимка: Economic.bg

4418 ~ 3 мин. четене

Пазарът на офис площи в София се движи нагоре и до края на година се очаква да се появят още много нови бизнес сгради. Продължава активното търсене и активното предлагане на бизнес имоти, но в етап строеж.

При реализираните сделки през второто полугодие на 2016 г., регистрирани от Colliers, най-голям дял заемат отдаването на площи на етап „в строеж“ - 49%. Това е почти тройно увеличение на транзакциите от този вид сделки, чиито дял през предходните шест месеца на 2016 г. е бил едва 17%, отбелязват от Colliers. Сред причините за това явление е нарастващият дял на площи „в строеж“ като част от общото предлагане, както и повишаващия се интерес към тях. Той се дължи на очакванията на наемателите за още по-високо качество на строителство и планиране в съответствие със световни стандарти и тенденции. Едно от свидетелствата за това е успешната реализация на първата офис сграда тип „небостъргач“ – „Капитал Форт”, последвана от анонсиране за старт и на други проекти от този тип в района.

Релокацията на офиси представлява 19% от сделките, а подновяване на изтичащ договор също са предприели 19% от компаниите. 11% от тях са решили да разширят офис пространството в текуща или ко-локация.

Районите, към които има най-голям интерес и съответно повишена концентрация на нови проекти са Център и Широк център. Оформя се и нова зона с планирани офисни сгради - между бул. „Никола Й. Вапцаров“ (Офис Парк Expo 2000) и бул. „Черни връх“ (Paradise Center). Тя се характеризира с висок потенциал, който предстои да се разгърне, поради наличието на свободни парцели, добре изградена инфраструктура, отличен достъп с градски транспорт, включително метро. Други райони с подобни предимства са тези около Capital Fort и Бизнес Парк София.

През втората половина на 2016 г. офисите клас А заемат 70% от общия дял на предлаганите нови площи в този сегмент, показва последното проучване на Colliers International. Интересът към тях е генериран в най-голяма степен от компании от аутсорсинг и ИТ сектора, които имат все по-голям дял в транзакциите на пазара на офиси – от 60% през първото полугодие на 2016 г. до 74% през второто.

Изискванията продължават да включват модерни и функционални пространства, предоставящи по-голям комфорт на работното място, комуникативна локация, лесно достъпна с градски транспорт, наличие на заведения за хранене, спортни центрове и други допълнителни услуги в непосредствена близост. В резултат на активното търсене на такъв тип офиси, нетните усвоени площи в модерни клас А и Б проекти в София отбелязва 26% ръст на годишна база.

През втората половина на 2016 г. офертните цени на сградите, вече въведени в експлоатация, остават сравнително стабилни. При клас А проектите са 13,5 евро на кв. м. за Център и около 12 евро на кв. м. за Широк център и за Периферия. При офисните сгради „в строеж“ се регистрират по-високи офертни нива от около 14 евро на кв. м. Причини за това са комуникативните им локации и планираното високо качество на офис площите.

Прогнозите на Colliers са за запазване на определящата роля на аутсорсинг и ИТ сектора за развитието на офис сегмента. В отговор на динамичното търсене до края на 2017 г. се очакват нови 6 проекта с общо 115 000 кв .м  да се появят на пазара.  До моментът, в който завършените нови сгради приближат обемите на търсене, тенденцията да се наемат офиси на етап „в строеж“ ще продължи. Изискванията на компаниите, свързани със социална среда и високо качество на строителство и изпълнение, съобразено с международни стандарти, все повече ще рефлектират върху концепциите на проектите, които се предлагат на пазара.

Подкрепи Economic.bg