Армения и Азербайджан сключиха примирие в Москва

Двете страни преговаряха 10 часа с посредничеството на руския външен министър

Армения и Азербайджан сключиха примирие в Москва

Снимка: БТА

4880 ~ 1 мин. четене

Армения и Азербайджан се договориха за временно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Двете страни подписаха примирието след 10-часови тристранни консултации в Москва, в които участваха външните министри на Русия и на двете страни - Сергей Лавров, Джейхун Байрамов и Зограб Мнацаканян, предава ТАСС.

В съвместното заявление се посочва, че огънят ще бъде прекратен в 12.00 ч днес местно време за извършване на хуманитарни дейности - размяна на пленниците и на другите задържани лица, както и за прибиране на телата на загиналите. Всичко това трябва да се случи при спазване на критериите на Международния Червен кръст, се казва в заявлението на тримата министри, прочетено от Сергей Лавров след преговорите.

В него се посочва, че документът е бил приет в отговор на обръщението на руския президент Владимир Путин в съответствие с договореностите между държавните глави на трите страни.

„Асошиейтед прес“ уточнява, че примирието е било договорено при посредничеството на Путин, който е провел серия от телефонни разговори с азербайджанския президент Илхам Алиев и с арменския премиер Никол Пашинян.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg