„Артекс“ обжалва спирането на строежа на небостъргача „Златен век“

ДНСК връчи заповедта за спиране на строителството преди две седмици

„Артекс“ обжалва спирането на строежа на небостъргача „Златен век“

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1820 ~ 1 мин. четене

„Артекс-Златен век“ ООД, собственик на строящия се в момента едноименен небостъргач в столичния квартал „Лозенец“, е подала жалба в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Предстои тя да бъде придвижена за разглеждане към Софийски административен съд-София град, съобщават от държавната инспекция. ДНСК връчи официално заповедта за спиране на строежа на „Златен век“ преди две седмици. Разпореждането беше издадено на основание чл. 224 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), а конкретно заради липса на разрешително за строеж.

Небостъргач Златен век

Заповедта бе връчена, въпреки че институциите в държавата не бяха на едно мнение около законността на строежа. Според ДНСК разрешителното се подновява автоматично и строежът е законен, макар да има някои отклонения. Според главният архитект на София Здравко Здравков разрешителното не е подновявано, след като изтече през ноември 2018 г., а столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че лично тя е настоявала то да не се подновява.

А на 4 април самият премиер Бойко Борисов „разпореди“ ДНСК да действа съобразно своите компетенции и да спре строежа на небостъргача „Златен век“, който се строи от фирма „Артекс“.

„Артекс-Златен век“ е проектна компания, собственост на Пламен и Весела Мирянови, които са собственици и на „Артекс Инженеринг“. Компанията нашумя около разкритията, че много от управляващите са си купили апартаменти, строени от фирмата, но на многократно по-ниски цени от пазарните.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg