Астероид от платина минава покрай Земята днес

Стойността на скъпоценното му съдържание е около 5,4 трлн. долара

Астероид от платина минава покрай Земята днес

Днес покрай нашата планета ще прелети астероид 2011 UW-158. Небесното тяло ще бъде на разстояние 2,4 мил. км от Земята, което се равнява на 6 пъти разстоянието до Луната, предаде RT.

Събитието предизвиква повишен интерес заради състава на астероида – според учените той съдържа около 100 млн. тона платина и други скъпоценни минерали на стойност 5.4 трлн. долара.

Въпреки че е с размер по-малко от километър, астероидът 2011 UW158 вече има място в списъка на богатите на ресурси астероиди в Слънчевата система, които в близко бъдеще се предвиждат като цели за роботизирани минни мисии, пише сайтът Slooh. 


Астрономите от обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико само преди няколко дни са направили първите подробни снимки на този рядък астероид. За съжаление той няма да може да бъде наблюдаван с невъоръжено око.

Ако не притежавате собствен телескоп, не се притеснявайте. От Slooh са приготвили проект, който свързва мощни телескопи чрез интернет и ги предоставя за безплатно обществено ползване.

Именно благодарение на тази инициатива, преминаването на богатия на минерали астероид ще бъде излъчвано в глобалната мрежа. Това ще се случи около полунощ българско време (22 часа по Гринуич), а наблюдението ще се осъществява от обсерватория на Канарските острови.   

Преминаването на скъпоценното небесно тяло може да наблюдавате тук

Коментари: 0