Aston Martin с разочароващ старт на борсата

Книжата на компанията отбелязаха 7% спад в първия ден от търговията

Aston Martin с разочароващ старт на борсата

Снимка: Twitter

Aston Martin се присъедини към редиците на публично търгуваните автомобилопроизводители. Днес се осъществи първичното публично предлагане на акции (IPO) на британската компания, но резултатите от първия ден на търговия на фондовата борса в Лондон не беше много успешен, съобщава CNN.

Любима автомобилна марка на филмовия британски агент от тайните служби Джеймс Бонд определи цена на акция от £19.00 ($24.70), което оцени компанията на £4.3 млрд. ($5.6 млрд). Първоначално компанията обмисляше да стартира с 16% по-висока цена, но в последствие бе ревизирана, отразявайки притесненията на инвеститорите, че автомобилният производител може да бъде оценена в същата лига като италианския конкурент Ferrari.

В края на днешната борсова сесия в Лондон акциите на Aston Martin отчетоха спад от 6.5% до £17.81

С публичното предлагане британската компания иска от инвеститорите да преодолеят страховете си за заплахите от митата на САЩ за чуждите автомобилни компании и за възможните проблеми с доставки, свързани с излизането на Великобритания от ЕС догодина.

Aston Martin, който вече има няколко банкрута в историята си, в момента генерира солидни печалби. Компанията е продала повече от 5 000 автомобила през 2017 г., което е най-доброто ѝ представяне за девет години. Тя генерира рекордни приходи от 876 млн. паунда (1.1 млрд. долара), което представлява увеличение от близо 50% спрямо предходната година.

Приходите за първата половина на тази година показват, че инерцията продължава. Те са нараснали с 8% за същия период, докато печалбата е нараснала с 14%, според данните, публикувани миналия месец.

Собственици на Aston Martin са Daimler, частната инвестиционна компания Investindustrial и инвеститори със седалище в Кувейт.
Коментари: 0