Aston Martin се готви за борсов дебют

Компанията отчете печалба преди данъци за първи път от 2010 г. насам

Aston Martin се готви за борсов дебют

Aston Martin DB11 Volante

Снимка: Aston Martin

756 ~ 1 мин. четене
Aston Martin реализира първата си печалба преди данъци от 2010 г. насам, след като миналата година продажбите достигнаха най-високото ниво от девет години. Британският производител на луксозни автомобили също потвърди информацията, че обмисля излизане на фондовия пазар, съобщи CNBC.

Печалбата преди данъци на любимата автомобилна марка на филмовия герой Джеймс Бонд достига 87 млн. паунда за миналата година, в сравнение със загуба от 163 млн. паунда през 2016 г. , като обемът на продажбите достига 5 100 бройки.

След като изпълнителният директор Анди Палмър пое компанията през 2014 г., Aston Martin предприе план с цел увеличение на производството четирикратно и да произведе първия си SUV в новия завод в Уелс.

Пред Ройтерс Палмър заяви, че продажбите на спортния DB11 и сериите специални автомобили са спомогнали за постигането на печалба и поредицата нови модели ще доведат до "значително надхвърляне" през 2018 г. на бенчмарка от 5000 произведени единици.

Източници съобщават за Ройтерс, че главните акционери на компанията, италианският частен инвестиционен фонд Investindustrial и група от кувейтски инвеститори са наели банка Lazard и очакваните опции са или първично публично предлагане на акции през третото или четвъртото тримесечие на годината, или продажба.

"Факт е, че разглеждаме редица стратегически варианти за бъдещето на групата и една от тези опции, разбира се, е IPO", коментира Палмър.
Коментари: 0