AstraZeneca купува американски производител на лекарства в сделка за $39 млрд.

Очаква се сделката да бъде финализирана през третото тримесечие на 2021 г.

AstraZeneca купува американски производител на лекарства в сделка за $39 млрд.

Снимка: БТА

1028 ~ 1 мин. четене

Британската AstraZeneca заяви, че ще купи американския производител на лекарства за редки заболявания и имунология Alexion Pharmaceuticals Inc. в сделка за 39 млрд. долара.

Новината за сделката идва само седмица след като AstraZeneca заяви, че е започнала провеждането на допълнителни изследвания, за да потвърди дали нейната ваксина срещу  COVID-19 може да бъде 90% ефективна.

Придобиването на Alexion ще подкрепи работата на AstraZeneca в области като лечението на кръвни заболявания, като сделката е свързана с плана за преструктуриране на главния изпълнителен директор Паскал Сорио. Откакто пое поста през 2012 г., той насочи производителя на лекарства в други доходоносни области като раковите терапии.

Това е огромна възможност за нас да ускорим развитието си в имунологията, навлизайки в нов сегмент на болестите, нов сегмент от лекари и пациенти, които не сме успели да обхванем досега, заяви главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио, цитиран от Reuters.

Британската фирма заяви, че бордовете на двете компании са одобрили сделката, която се очаква да приключи през третото тримесечие на 2021 година.

Подкрепи Economic.bg