AstraZeneca ще работи върху Covid ваксина с руската Sputnik V

Учените предполагат, че комбинациите от различни ваксини могат да предизвикат по-устойчив и траен имунен отговор

AstraZeneca ще работи върху Covid ваксина с руската Sputnik V

Снимка: Pixabay

1624 ~ 1 мин. четене

Британската фармацевтична компания AstraZeneca ще проучи комбинацията от експерименталната си коронавирусна ваксина с ваксината Sputnik V от руския изследователски център „Гамалея“. В клиничните изпитвания ще участват доброволци на възраст над 18 години.

Ваксини срещу коронавирус

„Днес обявяваме началото на програма за клинично изпитване за оценка на безопасността и имуногенността на комбинираната употреба на ваксината AZD1222 и ваксината Sputnik V“, се казва в изявление на компанията. Учените предполагат, че комбинациите от различни ваксини могат да предизвикат по-устойчив и траен имунен отговор.

Руският фонд за директни инвестиции (RDIF) обяви, че клиничното проучване на комбинацията от ваксините AstraZeneca и Sputnik V ще започне до края на 2020 г. „Приветстваме началото на нова фаза на сътрудничество между производителите на ваксини възнамеряваме да развием това партньорство в бъдеще и се надяваме да започнем съвместно производство, след като новата ваксина демонстрира ефикасност в клиничните проучвания“, - каза ръководителят на RFPI Кирил Дмитриев, цитиран от „Комерсант“.

В края на ноември RDIF се обърна към AstraZeneca с предложение да комбинира ваксината си със Sputnik V.

Ваксината Sputnik V е първата в света регистрирана коронавирусна ваксина, твърди руската медия.

Подкрепи Economic.bg