Астронавти ще отглеждат марули на Марс

Проектът #LettuceOnMar предвижда отглеждане на растенията в оранжерия

Астронавти ще отглеждат марули на Марс
Автор: Божидара Иванова
Учени планират да се занимават с градинарство на Червената планета, за да оцеляват. В случай, че проектът им бъде окончателно одобрен, марулите ще отпътуват към Марс през 2018 г. в рамките на мисия, която е част от плана на организацията Mars One за основаване на човешката база през 2015 г., съобщава The Daily Mail.

Проектът на Саутхемптънския университет предвижда отглеждане на растенията в оранжерия, която да ги защитава, тъй като температурите на Марс през нощта падат до минус 90 градуса по Целзий и мощни бури покриват цялата планета в продължение на седмици, като скоростта на ветровете достига 30 м/сек. 

"За да живеем на друга планета, трябва да отглеждаме храна там. Никой досега не го е направил и смятаме да бъдем първите", казва ръководителят на на екипа Сузана Лукароти. 

В рамките на проекта #LettuceOnMars, оранжерията ще бъде изстреляна към Марс със семена за маруля, вода, хранителни вещества и устройства за обработка на атмосферата и електронно наблюдение. 

Семената ще бъдат замразени по време на полета, а системата изключена. При успешно кацане модулът на Mars One ще започне захранва оранжерията с електричество, за да поддържа температура между 21 и 24 градуса по Целзий. Въглеродният двуокис ще бъде извличан от марсианската атмосфера.

Марулите ще се отглеждат без почва и периодично ще бъда пръскани с вода и хранителни вещества. Когато условията станат стабилни, растенията ще започнат да се развиват. Идеята на учените е да получат фотографии, които проследяват растежа на марулите от семена до зрели растения. 

Проектът е класиран сред 10-те университетски проекти, избрани за евентуално включване в полета на Mars One през 2018 г.
Коментари: 0