Гръцки ресторанти масово се отказват да работят само за доставка

Според бранша приходите няма да оправдаят разходите, при едно частично функциониране на бизнеса

Гръцки ресторанти масово се отказват да работят само за доставка

Снимка: Pixabay

744 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Голяма част от собствениците на ресторанти и кафенета в Атина, особено в центъра, предпочитат да останат затворени вместо да предлагат доставки, пише Kathimerini. Te смятат, че всеки доход, който ще имат от поръчките ще бъде много по-малък от разходите необходими за частичното функциониране на бизнеса.

Малко по-различна обаче е ситуацията в предградията на Атина, където дори магазини, които преди това не са имали доставка, са започнали тази дейност, като си сътрудничат до голяма степен с компаниите Еfood и Wolt. 

Въпреки това обаче, мерките наложени предишните дни от правителството – с цел овладяване на заразата от коронавирус, създават трудности за бизнеса. Преди дни бе наложена забрана за движение в зоните с висок риск, сред които е и Атика – тя важи от полунощ до 05:00 ч. Което значи, че всички доставки трябва да бъдат изпълнени преди това, в противен случай поръчаната вечеря може да пристигне в сутрешните часове, когато се възобнови свободното движение. От бранша се надяват да има преразглеждане на тези мерки.

Макар с вечерен час и забрана за работа на барове и ресторанти, премиерът Кириакос Мицотакис информира по-рано през седмицата, че училищата, хотелите, обектите в сферата на услугите като фризьорските салони ще продължат да работят.

Към момента броят на заразените с коронавирус в Гърция се увеличава като общият брой достигна 44 246 души. А броят на починалите от COVID-19 от началото на пандемията достигна 655 души.

Подкрепи Economic.bg