AT&T приключи сделката по придобиването на Time Warner

Очаква се тя да доведе до вълна от сливания в медийния сектор

AT&T приключи сделката по придобиването на Time Warner

Снимка: БТА

AT&T Inc, безжичният оператор номер 2 в САЩ, приключи вчера сделката на стойност 85 милиарда долара по придобиването на медийната компания Time Warner Inc., след като регулаторните органи за защита на конкуренцията в САЩ заявиха, че няма да търсят забавянето й, предаде Ройтерс.

Сделката, обявена за пръв път през октомври 2016 г., бе оспорена от президента Доналд Тръмп. Срещу AT&T тръгна разследване на Министерството на правосъдието, но то не получи одобрение от съдия, и така след 6 месеца проучване, във вторник федерален съдия даде зелена светлина за придобиването.

Министерството на правосъдието все още има 60 дни, за да обжалва решението на окръжния съдия Ричард Леон, въпреки че сделката е приключила.

Съдия Леон от Окръжния съд на окръг Колумбия постанови във вторник, че сделката по сливането на безжичния и сателитния бизнес на AT&T с филмите и телевизионните предавания на Time Warner е законна по отношение на антитръстовите разпоредби. Министерството на правосъдието твърди, че сделката ще навреди на потребителите.

Очаква се сделката на AT&T да доведе до вълна от сливания в медийния сектор, която тръгна с компании като Netflix Inc и Google, част от Alphabet Inc.

Първата подобна е офертата на Comcast Corp на стойност 65 млрд. долара, отправена в сряда, за развлекателните активи на Twenty-First Century Fox Inc.

Сливането, включително с поемането на дълг, ще бъде четвъртата по големина сделка, правена някога в глобалното телекомуникационно, медийно и развлекателно пространство, според данните на Thomson Reuters. Това ще бъде и 12-ата най-голяма сделка в който и да е сектор, показват данните.
Коментари: 0