Audi представи новото Q8 в България (Снимки)

Преди премиерата на Q8 посетителите имаха възможност да видят акцентните премиери на марката за 2018 - Audi A7 Sportback

Audi представи новото Q8 в България (Снимки)

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

На стилна церемония, подхождаща напълно на случая, над 500 гости успяха да видят за първи път в България новото Audi Q8. С неподражаемата комбинация от визия, възможности и стил новият модел в семейството на Audi буквално поставя нови стандарти. Изчистените линии, модерните форми и спортното излъчване са ключовите характеристики от визията на автомобила. Те, разбира се, се допълват от уникалната предна осмоъгълна решетка Singleframe.

Инженерите и дизайнерите на германската компания са съчетали в автомобила най-доброто от двата свята - елегантността на луксозното купе с четири врати и удобната функционалност на големия SUV.


Интериорът е просторен (това е едно от най-големите купета в сегмента), системата за управление на ходовата част е високотехнологична, не са пропуснати и интелигентните електронни системи за асистенция на водача.

„С Audi Q8 искаме да демонстрираме технологично превъзходство, което да върви в крак с дигиталния свят, който ни заобикаля. Инвестирахме в най-новите интелигенти технологии, които ще осигурят комфорт, безопасност на пътя и още по-добро преживяване“, коментира Маркус Татцер, управител на „Порше БГ“.

Дизайнът на Audi Q8 впечатлява със силно изразените контури и атлетично напрегнатите повърхности, които излъчват усещане за сила, изтънченост и поставят специален акцент върху динамиката на перманентното задвижване на четирите колела quattro. Цветовата палитра при Audi Q8 предлага избор от единайсет тоналности на външното лаково покритие, които подчертават особено добре динамичния дизайн на модела - включително най-новите цветове Dragon orange и Galaxy blue.

Благодарение на вратите без рамки на прозорците типичната за спортните купета линия на покрива създава визуално впечатление за ниско преминаване по протежение на страничния силует на каросерията, завършвайки с дългия спойлер в края на автомобила.

Задната част на каросерията се отличава със съчетание от спортни компактни пропорции, много нисък покрив и силно скосен прозорец. Връзката между задните светлини се осъществява от тесен, елегантен и изпълнен в черно елемент с вградена светлинна лента, който акцентира върху принадлежността на Q8 към топмоделите на марката Audi и подчертава широчината на каросерията. Едновременно с това той създава характерен светлинен профил, който отличава модела отдалеч както през деня, така и през нощта.

„Преди 25 години Audi представи първото поколение на Audi A8, с което постави висока летва в премиум класа на лимузините. Днес, 25 години по-късно, представяме едно ново измерение за SUV сегмента“, сподели бранд мениджърът на Ауди Лъчезар Георгиев. „За нас 2018 е годината на рестарт за марката и една от годините с многобройни премиери“, допълни той.

Силовият тракт на новия Audi Q8 демонстрира впечатляваща мощ и висока ефективност, благодарение на новата mild хибридна технология (MHEV). В режим на намаляване на скоростта или пълно спиране, ремъчният стартер-алтернатор BAS преминава автоматично в режим на рекуперация, в който може да възстанови и съхрани в акумулаторната батерия до 12 кВт електроенергия. Работният режим на системата старт-стоп започва още при 22 км/ч, а в условия на реално пътно движение, технологията MHEV е в състояние да намали разхода на гориво с до 0,7 литра на 100 километра.

На европейските пазари новият Audi Q8 ще дебютира с агрегата 3.0 TDI във версията Q8 50 TDI (среден разход на гориво в л/100 км - 6.8 - 6.6, средни емисии на  CO2 в г/км - 179-172*). Той развива максимална мощност 210 кВт (286 к.с.) и максимален въртящ момент в размер на 600 Нм. Благодарение на тези показатели, ускорението от 0 до 100 км/ч на големия SUV модел отнема само 6,3 секунди, а максималната скорост достига 245 км/ч.

Концепцията за управление на функциите в новия Audi Q8 не изисква почти никакви бутони,  превключватели и регулатори на арматурното табло и е изцяло фокусирана върху двата сензорни екрана с висока разделителна способност. Този революционен подход позволява на марката с четирите кръга да демонстрира впечатляващ трансфер на безкомпромисните си качествени стандарти към цифровия свят на бъдещето.

Audi Q8 вече може да бъде поръчван в България, като в дилърската мрежа има осигурени и тестови автомобили. Цените на модела в България стартират от 152 461 лв. с ДДС.

Преди премиерата на Q8 посетителите имаха възможност да видят акцентните премиери на марката за 2018 - Audi A7 Sportback и бизнес лимузината А6, които дават нова дефиниция на изкуствения интелект и дигиталната свързаност в автомобилния свят. По време на събитието, за тяхното представяне, студио Senslab пресъздаде проекция на Северното сияние и водна маса, които се активираха при допир.
Коментари: 0