„Аурубис България“ инвестира 180 млн. евро у нас

От компанията апелират за ефективен ремонт на жп линиите

„Аурубис България“ инвестира 180 млн. евро у нас
4229 ~ 4 мин. четене
Автор: Михаела Иванчева

Най-големият производител на медни продукти за Югоизточна Европа и един от най-големите износители в Бългaрия - "Аурубис България"- планира да инвестира около 180 млн. евро в следващите 4 години в страната.

Това стана ясно в рамките на пресконференция, на която бе представен фокусът на компанията за бъдещия период, предаде репортер на Economic.bg.

Инвестиционна програма, наречена "Аурубис България Спектър 2018", се планира за периода 2015-2018 г. и включва преки и косвени инвестиции. В завода за преработка на мед в Средногорието, намиращ се между Пирдоп и Златица, до момента са вложени над 1 млрд. лева за модернизация на оборудването и въвеждане на нови технологии. Компанията се хвали като един от най-големите инвеститори у нас в производствения сектор за последните 25 години.

"Основната ни цел е "Аурубис България" да продължи да се развива успешно и в бъдеще, но това ще се случи както с участието на екип от професионалисти, така и при определени благоприятни условия за правене на бизнес тук. Някои от предизвикателствата, пред които се изправяме днес, са административните регулации и цената на електроенергията за индустриалните консуматори. Всички наши действия ще продължат да са насочени към превръщане на завода в Средногорието в металургично предприятие от най-висок световен стандарт в областта на опазване на околната среда и съм убеден, че ако успеем да реализираме заплануваната програма, ще постигнем тази цел", подчерта Тим Курт, изпълнителен директор и вицепрезидент на компанията, по време на пресконференцията.

Сред планираните проекти са: обновление на технологичното оборудване за допълнително опазване на околната среда; усъвършенстване на производствените процеси, което да позволи работа при максимален наличен капацитет на завода; изграждане на терминали за съхранение на суровини и готова продукция на територията на пристанищата в Бургас и Варна; реализация на устойчиви социални проекти за развитие на Средногорието.

Около 75 млн. евро от инвестициите са предназначени за опазване на околната среда. Тим Курт подчерта, че за една година в периода от 2012 до 2013 година, "Аурубис България" е намалила праховите емисии с 59% на годишна база и SO2 емисиите - с 8%.

Георги Николов, генерален секретар на "Аурубис България", и Тим Курт подчертаха, че реализацията на тези инвестиции зависи и от определени условия и премахването на споменатите спънки.

Георги Николов апелира за спазване на сроковете при издаването на разрешителни за инвестиции. "Процесът е много удължен. Инвеститорите не са в състояние да контролират крайния срок. Спират се инвестиции без причини", добави той. Проточва се времето за одобряване на проекти - поради неспазване на срокове от някои администрации - и "стига се до пинг-понг между няколко администрации", коментира още той.

От ръководството апелираха и за достъп до енергия на пазарна цена. "Понастоящем това не е възможно. Договорите са само за 12 месеца, докато на запад се сключват договори и до 20 години," посочи Николов.

От Аурубис подчертаха и необходимостта от въвеждането на режим за компенсиране на разходите за непреки CO2 емисии както и изграждането на газова тръба за доставка на природен газ в Средногорието. Много важен въпрос за привличане на чуждестранни инвестиции е и бързият и ефективен ремонт на основните жп линии и концесията на пристанище Варна, както и приватизационният процес на БДЖ, допълни Николов.

"Аурубис България" внася 70% от нужните концентрати през пристанище Бургас, 80% от износа на сярна киселина минава през пристанище Варна.

За 2014 компанията, която е най-големият клиент на БДЖ и българските пристанища с 2 млн. тона товар годишно, е произвела 350 000 тона анодна мед и 233 000 тона катодна мед и общо около 1,2 млн. тона сярна киселина.

Оборотът на фирмата за 2014 г. е 4,2 млрд. лева. По данни на компанията около 9% (или 3,8 млрд. лева) от общия национален износ за 2014 г. е осъществен от Аурубис, която я прави най-големият износител в България. Около 12% от износа на "Аурубис България" отива за Китай, 9% е износът към ЕС и 21% - за Германия. Общият внос на компанията за 2014 г. възлиза на 2,9 млрд. лева, а общият износ - 3,8 млрд. лева.

За 10 години компанията е реализирала преки инвестиции в размер на над 1 млрд. лева, от които около 200 млн. лева са били заделени за проекти по опазване на околната среда.

Медодобивният завод на компанията е построен през 1958 г. Състои се от четири основни производствени единици: металургично производство, рафинерия за катодна мед, производство сярна киселина и обогатителна фабрика. През април 2009 г. официално е прието новото име на компанията – Аурубис, след като година по-рано групата Кумерио е придобита от Норддойче Афинери (NA) след одобрението на Европейската комисия в началото на годината.

Днес в нея са ангажирани над 830 служители. Дяловете на Аурубис са част от Prime Standard Segment на германската борса и са листвани в MDAX, Европейския Stoxx 600, както и Global Challenges Index (GCX).

Очаквайте в Economic.bg интервюто с изпълнителния директор на компанията Тим Курт.

Подкрепи Economic.bg