Авиационна стачка в Гърция

Тя започва тази вечер и ще блокира всички вътрешни полети

Авиационна стачка в Гърция
3731 ~ 1 мин. четене

24-часова стачка на работещите в "Гражданска авиация" в Гърция започва тази вечер. Протестите са срещу приватизацията на летищата. Обявиха стачни действия и железничарите, съобщава БНР.  

Служителите в "Гражданска авиация" преминават към мащабни протести. След няколко почасови стачки днес в полунощ започват 24-часова стачка, като се блокират всички полети към вътрешните летища на Гърция. Все още няма информация колко от служителите на летището в Атина ще участват в протестите.

Причината за напрежението е споразуманието с кредиторите за приватизация на 14 гръцки летища. Работещите в "Гражданска авиация" смятат, че това е „безпрецедентен случай на разпродаване на безценица на държавни активи“. Председателят на службата „Гражданска авиация“ Василис Алевизопулос прикани за подкрепа всички синдикати и местната власт.

"Ние защитаваме интересите на гръцкия народ и на държавата. ражданска авиация няма да допусне намеса на частни интереси и на кредиторите, които се опитват да вземат на половин цена и дори без пари летищата на страната", заяви той.

Също срещу приватизацията започват стачки и в железниците. Синдикатите днес публикуваха схема на протести, които стартират от 12 януари. Протестите ще са почасови в различни дни, като няма да се движат и товарните влакове.

Правителството преговаря с кредиторите за промени в пенсионната реформа, а реакцията е – поредица от стачки преди гласуване на реформата в парламента.

Подкрепи Economic.bg