Австралийският „създател“ на bitcoin е осъден да плати $5 мрлд.

Крейг Райт трябва да раздели активите си с наследниците на бившия си партньор

Австралийският „създател“ на bitcoin е осъден да плати $5 мрлд.

Снимка: Bitcoin Wiki

3710 ~ 2 мин. четене
Австралиецът, който твърди, че е измислил криптовалутата bitcoin (биткойн) е осъден да предаде половината от предполагаемите си притежания в bitcoin, които се оценяват на до 5 млрд. долара.

49-годишният консултант по сигурността на информационните технологии Крейг Райт беше съден от адвокатите на починалия му бизнес партньор Дейвид Клейман. Решението на практика потвърждава, че Райт и Клейман, който почина през 2013 г., заедно са правили бизнес с криптовалути между 2009 и 2013 г.

Адвокатите на Клейман твърдят, че двамата са били съдружници и затова семейството му има право на дял от активите, добивани от бизнес партньорите по това време. Райт отрича да е имало партньорство.

Американски окръжен съд във Флорида обаче постанови, че половината от добитите криптовалути, както и половината от интелектуалната собственост, държана от Райт от това време, принадлежи на Клейман.

Един от сложните казуси по делото е, че не се знае точно колко биткойна държи Райт. Твърди се, че наследниците на Клейман може да получат някъде между 410 000 и 500 000 биткойна, като стойността им е между 6.1 и 7.4 млрд. долара, според котировките на дигиталната валута днес.

Райт заяви пред съда, че не може да получи достъп до дигиталните си активи, тъй като няма списък с публичните адреси. Той твърди, че през 2011 г., след като криптовалутата е започнала да се свързва с дилъри на наркотици и трафиканти на хора, той поставил добитите биткойни през 2009 и 2010 г. в шифрован файл. Шифрованият ключ бил разделен на множество ключови отрязъци, а ключовите отрязъци били дадени на Клейман, който ги раздал на хората чрез тръста.

Райт казва също, че това означава, че той не може да декриптира файла, докато не получи достъп до ключа, а това щяло да стане през януари 2020 г. Тази теза бе поддържана от Райт винаги, а също така той твърди, че е легендарният Сатоши Накамото  - анонимният и мистериозен създател на bitcoin.

В решението си съдия Брус Райнхарт пише, че Райт не е доказал, че не може да сполучи достъп до биткойните, а твърденията му по време на делото са "непоследователни" и цялата история е „немислима“.

„По време на делото д-р Райт не ми направи впечатление на човек, който казва истината. Когато му беше изгодно, спомените на д-р Райт бяха отлични и с внимание към детайлите. Иначе д-р Райт беше войнствен и уклончив ”, казва Райнхарт.

През 2015 г. Райт бе разследван от австралийската данъчна служба заради заниманията му с биткойн, а домът му в Сидни беше обискиран от австралийската федерална полиция, което доведе до спекулации, че той може да е Накамото.

През 2016 г. Райт твърдеше, че е Накамото, но експерти поставиха под съмнение представените от него доказателства. Той обеща да предостави допълнителни доказателства, но отстъпи дни по-късно, като каза, че „съжалява“ и „не е имал смелостта“.

Рейнхарт пише в началото на своето решение, че съдът „не е длъжен да решава и не решава“ дали Райт е Накамото и съдът не е бил длъжен да решава и не е решил колко биткойни контролира Райт днес.


Подкрепи Economic.bg