Австралия ще инвестира $380 млн. за спасение на Големия бариерен риф

Средствата ще бъдат използвани за възстановяване на кораловия риф, подобряване на качеството на водата и борба с вредителите

Австралия ще инвестира $380 млн. за спасение на Големия бариерен риф
572 ~ 1 мин. четене
Австралийското правителство ще похарчи 500 млн. австралийски долара (380 млн. щатски долара) през следващите години за възстановяване и опазване на Големия бариерен риф, предаде ДПА. Средствата ще бъдат използвани за възстановяване на кораловия риф, подобряване на качеството на водата, борба с вредители и увеличаване на устойчивостта на коралите към по-високи температури и ярка светлина.

Най-голямата в света система от коралови рифове, с площ по-голяма от тази на Италия, е една от екосистемите с най-голямо биоразнообразие в света и дом на милиони морски форми на живот. През последните години обаче тя страда от нашествие на вид морски звезди, известен с името „трънен венец“, от окисление на океана и от явление, при което коралите се избелват в резултат от високите температури.

„Рифът поддържа 64 000 работни места, донася на икономиката над 6 млрд. долара и привлича над два милиона посетители годишно“, заяви днес в ефира на австралийската телевизия ABC министърът на околната среда Джош Фрайденбърг. „Това е природна, национална и международна икона и именно затова сме решени да я запазим за бъдещите поколения", добави той.
Подкрепи Economic.bg