Австралия забрани на Huawei и ZTE да участват във въвеждането на 5G

Страната се опасява, че двете компании могат да са троянски коне на китайското правителство

Австралия забрани на Huawei и ZTE да участват във въвеждането на 5G

Снимка: БТА

Австралия забрани на китайските ZTE и Huawei да участват в предстоящото въвеждане на 5G мрежата в страната. Това съобщи Huawei през профила си в Twitter.

На Huawei е било отказано да доставя оборудване за австралийската национална интернет инфраструктура, но на местните оператори като Telstra, Optus и Vodafone е позволено да използват продуктите на компанията за своите мобилни мрежи.

Австралийският министър на финансите  Скот Морисън и вече бившият министър по комуникациите Мич Фифийлд потвърдиха новината тази сутрин. Двамата обясниха, че ходът на властите в Канбера е продиктуван от опасения, че Huawei е обект на влияние от китайското правителство, което би изложило на риск националната сигурност на Австралия.

„Правителството смята, че участието на доставчици, които е вероятно да получават нерегламентирани инструкции от чуждестранно правителство, може да доведе до риск от операторът да не може адекватно да предпази 5G-мрежата от неоторизиран достъп или намеса”, гласи становището на Морисън и Фифийлд.
Коментари: 0