Австрия отваря ски курортите си въпреки третия локдаун

Хотелите, баровете и ресторантите обаче ще останат затворени, което означава, че достъп до пистите ще имат главно местните

Австрия отваря ски курортите си въпреки третия локдаун

Снимка: Pixabay

864 ~ 1 мин. четене

Два дни преди началото на третия локдаун в Австрия заради коронавируса властите разрешиха отварянето на над 400-те ски курорта в страната, каквото беше обещанието още в началото на месеца.

Тогава правителството обяви, че ще разреши отварянето на курортите от 24 декември и спази думата си въпреки огласения миналата седмица трети локдаун.

Властите смятат, че като спорт, упражняван на открито, карането на ски е напълно безопасно, ако са взети всички предпазни мерки.

Хотелите, баровете и ресторантите обаче ще останат затворени, което означава, че достъп до пистите ще имат главно местните жители.

Новият локдаун задължава също търговските обекти в страната и голяма част от сферата на услугите да прекъснат работа до средата на януари 2021 г.

Това е първа стъпка и се надяваме скоро да възобновим всички преустановени дейности, веднага щом равнището на заразата позволи това, каза висш представител по туризма в курорта Ишгъл, провинция Тирол.

Над 6000 туристи се оказаха заразени с коронавирус в Ишгъл в началото на пандемията през март. Местните власти съобщиха, че са инвестирали 700 000 евро в мерки за сигурност срещу Ковид-19. Курортът вече разполага със собствени центрове за тестове, своя лаборатория и извършва мониторинг на отходните води за следи от вируса.

След като миналият сезон бе съкратен заради пандемията, ски курортите вложиха милиони евро в средства за дезинфекция на лифтовете, маски за скиорите и приложения, с помощта на които се избягва струпването на хора, пише БТА.

Подкрепи Economic.bg