Безпилотните самолети може да са реалност още през 2020 г.

Повсеместното им внедряване би спестявало на компаниите $35 млрд. годишно

Безпилотните самолети може да са реалност още през 2020 г.

Снимка: Pixabay

За мнозина все още е трудно да свикнат с мисълта за свободно движещи се по улиците автомобили без шофьор зад волана. И докато още не са свикнали с колите, те ще трябва да свикнат с безпилотните пътнически самолети, които се задават на хоризонта.

Анализатори от швейцарската банка UBS прогнозират, че автономните самолети ще започнат да летят масово в небето до 2040 г. Това би спестило на индустрията десетки милиарди долара годишно, пише Business Insider. 

В момента темата се анализира от специалисти на швейцарската банка, а техните изчисления сочат, че самолетите може да се използват за въздушни таксита и товарни полети още към 2020 г. Десетилетие по-късно пък се очаква те да обхванат и бизнес самолети и хеликоптери. До 2040 г. безпилотна технология вече ще се използва редовно и търговски, и в пътнически самолети.  

Редуцирането на човешката намеса в управлението им може да спести на авиокомпаниите около 35 млрд. долара годишно. Една част ще е от пилотите и обученията, друга от спестяването на гориво, доколкото роботите ще са в състояние да оптимизират маршрутите и по този начин да правят машините енергийно по-ефективни. 

Една от основните бариери пред внедряването на технологията в живота на масовия клиент е свързана с предубеждението на хората към въпросната иновация. Изследването сочи, че повече от половината анкетирани са заявили, че е „малко вероятно“ да се престрашат, докато едва 17% са дали отговор „определено за“. Логично по-младите, на възраст между 18 и 34 години, са по-склонни да възприемат революцията, като 30% от тази таргет група са дали положителен отговор. 

През юни стана ясно, че Boeing вече обмисля сериозно внедряването на безпилотни самолети и планира да стартира тестове през следващата година, като идеята е да стартира изпълнението на полети през 2025 г. 
Коментари: 0