Азиатската Grab привлече стратегическо финансиране от Microsoft

Те ще си партнират в сферата на изкуствения интелект и големите бази данни

Азиатската Grab привлече стратегическо финансиране от Microsoft

Снимка: Screenshot

Microsoft обяви, че ще инвестира в азиатската компанията за транспортни услуги и доставка на храна Grab. Сделката ще даде тласък на сътрудничеството помежду им в различни технологични проекти, включително в сферата на големите бази данни и изкуствения интелект, пише Reuters. 

Стойността на сделката остава тайна. 

По-рано Grab каза, че планира да привлече 3 млрд. долара до края на 2018 г., 2 млрд. от които вече е събрала. Миналата седмица пък стана ясно, че SoftBank Group е инвестирала 500 млн. долара в стартъпа. 

Според източници останалата част от необходимите средства Grab цели да привлече от стратегически и финансови фирми. 

Двата милиарда, събрани по-рано през 2018 г., са от Toyota Motor и финансови играчи катo Vulcan Capital на съоснователя на Microsoft Пол Алън. 

Grab е стартираща компания със седалище в Сингапур. За последните шест години тя е стъпила в 235 града в осем държави от Югоизточна Азия. 

Целта на стартъпа е да се превърне във водеща потребителската технологична организация, която да предлага различни услуги като доставка на храна и колети, трансфер на дигитални пари, микрокредити и мобилни плащания. 

Сега Grab ще работи съвместно с Microsoft в проучването на лицевото и снимково разпознаване, както и технологиите за видео наблюдение. Целта е да се подобри потребителското изживяване. Идеята е да се разработи например услуга, която да позволи на човек да заснеме заобикалящата го среда, а системата да генерира точния адрес за водача на Garb. 

Споразумението е за период от 5 години и част от него и е интегрирането на услугите с Azure – облачната платформа на Microsoft. Това ще помогне за анализа на данните. 

Югоизточна Азия, където живеят около 640 милиона души, се очертава да се превърне в бойно поле за световните технологични гиганти като Alibaba, Tencent, JD.com, Google и SoftBank, особено в сферата на онлайн разплащанията и електронната търговия. 
Коментари: 0