Директорът на БАБХ е сменен без обяснение

Най-вероятно смяната е свързана със скандала около парите за инсенераторите

Директорът на БАБХ е сменен без обяснение

Снимка: БСТВ

Проф. д-р Паскал Желязков е новият изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Заеманата от него позиция до момента е директор на Национален Диагностичен Научноизследователски Ветеринарномедицински Институт „Проф. Д-р Г. Павлов“, съобщиха от Министерството на земеделието. Той заменя на поста досегашният директор Дамян Илиев, но причините за промяната не са ясни.

Припомняме, че в началото на август, в разгара на кризата с разпространението на Африканската чума в България и загробването на хиляди умъртвени прасета, разследване на в. "Сега" показа мащабна злоупотреба с публични средства в БАБХ. Вестникът разкри, че Агенцията е дала 30 млн. лв. от март 2018 г. до сега на две фирми - „Еко БГ СЖП“ ООД и „Син кръст 2016“ ООД, за обезвреждане на животински трупове с исинератори. Оказва се обаче, че техният капацитет е недостатъчен, а необходимостта от загробването на животните, вместо използването на исинератори, доказа неефективността на похарчените пари.

Тази година беше пусната още една поръчка за 30 млн. лв., но след разразяването на скандала тя беше спряна. Тогава наказани нямаше.

Проф. Желязков има дългогодишен опит като ръководител на структури с научноизследователска, диагностична и аналитична дейност. Бил е началник отдел в Център за оценка на риска, директор на Национална научноизследователска станция по ловно стопанство, биология и болести по дивеча, както и зам.-генерален директор в Национална Ветеринарномедицинска Служба.Има над 90 научни публикации и научни доклади. По образование е ветеринарен лекар, завършил е Висшия Институт по зоотехника и ветеринарна медицина гр. Стара Загора. Владее английски и руски език.

Назначен е и нов заместник-изпълнителен директор д-р Марияна Шумова, която към момента изпълнява длъжността началник отдел в дирекция „Граничен контрол“. Д-р Шумова е изпълнявала и длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково. Тя ще заеме позицията на доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова, д.в.м.
Коментари: 0