БАБХ: Има разлика в качеството на храните в Западна и Източна Европа

Разминаванията са най-сериозни при млечните продукти, не са открити разлики само при месата

БАБХ: Има разлика в качеството на храните в Западна и Източна Европа

Съществуват разлики между хранителните продукти, които се продават на българския пазар и в страните от Западна Европа. Това показва сравнителния анализ между продуктите, направен през последния месец, обяви директорът на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев пред бТВ тази сутрин.

Той уточни, че разликите са описани в етикетите.

Разминаванията са най-сериозни при млечните продукти – при тях стоки с различно съдържание се предлагат под една и съща марка в България и в Германия. Изследвано е сирене, което дори има различен вкус и вид, а се представя за същото.

Сериозни разлики има в състава на шоколадите и в детските храни.

Разлики не са открити само при месните продукти.

В газираните напитки на нашия пазар има глюкозо-фруктозен сироп вместо захар. В енергийните напитки пък има по-нисък процент кофеин спрямо същите марки в Германия.

При натуралните плодови сокове са открити следните различия – в Западна Европа сокът действително е 100%, а на нашия пазар – 97%.

Агенцията по храните е установила и разлики в цените на хранителните продукти от един и същи вид и една марка, но тях ще ги коментира министърът на земеделието Румен Порожанов, уточни Дамян Илиев. Най-сериозна е разликата при детските храни, издаде той.

Скандалът  избухна след словашко изследване на 22 продукта, което категорично показа по-лошо качество в продуктите на една и съща марка, предназначени за техния пазар. Последва и бурна реакция в Брюксел, а страните в Източния блок се обявиха твърдо против двойния стандарт в хранителните продукти.

В края на май тази година Българската агенция по безопасност на храните започна аналогично изследване.

Бяха купени аналогични на нашия пазар продукти от Германия и Австрия – взети бяха общо 31 проби.

Изследвани се следните групи продукти: месни, млечни, шоколадови изделия, безалкохолни напитки и плодови сокове, храни за бебета и деца.

Коментари: 0