Бъчварова няма да подкрепи МВР за пенсионната реформа

Полицаи и надзиратели излизат на протести

Бъчварова няма да подкрепи МВР за пенсионната реформа

Снимка: БГНЕС

152 ~ 2 мин. четене

Вътрешният министър Румяна Бъчварова няма да подкрепи синдикатите в преговорите им около пенсионната реформа, предаде Дарик. Това е станало ясно по време на неформална среща в МВР. На нея синдикатите са били информирани, че исканията им във връзка с новите условия за пенсиониране в сектор "Сигурност" няма да бъдат приети. В края на седмицата от Синдиката на МВР ще вземат решение и за предстоящи протестни действия, предаде БГНЕС.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов изрази недоумение около позицията на Бъчварова и припомни, че само преди около две седмици тя се е подписала под обща позиция на министерството и шестте синдиката по отношение на социалната реформа. Документът е бил изпратен на социалния министър Ивайло Калфин.

Какво е променило позицията на вътрешния министър, към момента не е ясно. "Общото становище очевидно вече е в миналото", каза Валентин Попов. По думите му синдикатите не застават изцяло срещу реформата. "Ние приемаме въвеждането на минимална възраст. Това, което оспорваме, са два основни момента - че не се предвижда никакъв гратисен период, както и конкретната възраст от 52 години и 10 месеца".

Председателят на СФСМВР беше категоричен, че униформените няма да отстъпят от исканията си за промяна на посочените две мерки от пакета на социалното министерство.

"Нашето становище е, че можем да започнем от 50 години и евентуално да преговаряме, но в случая очевидно не става въпрос за преговори", каза още Попов.

Униформените ще изчакат Националния съвет за тристранно сътрудничество в сряда, а след това ще обсъдят проблема на общо събрание на организацията.

Валентин Попов беше категоричен, че една от възможностите за реакция в тази ситуация е протест. По думите му не е изключено, ако в бъдеще се стигне до демонстрации, в тях да се включат и други засегнати от реформата професии като военнослужещите, надзирателите и служителите на ДАТО.

Подкрепи Economic.bg