Бъфет е разпродал дяловете си във всички американски авиокомпании

Инвестиционният фонд Berkshire Hathaway вече не държи акции в четирите най-големи авиопревозвача

Бъфет е разпродал дяловете си във всички американски авиокомпании

Снимка: БТА

4250 ~ 2 мин. четене

Berkshire Hathaway Inc е продал дяловете си дял в четирите най-големи американски авиокомпании през април, пише Reuters. Това обяви самият Уорън Бъфет, председател на инвестиционния фонд, по време на годината среща на компанията, на която обяви, че „светът се е променил“ за авиационната индустрия.

Към края на 2019 г. мултимилиардният фонд имаше значителни позиции в авиокомпаниите, включително 11% дял в Delta Air Lines, 10% от American Airlines Co, 10% от Southwest Airlines Co и 9% от United Airlines.

Конгломератът беше един от най-големите индивидуални акционери в четирите авиокомпании. През 2016 г. фондът разкри, че е започнал да инвестира в четирите авиопревозвача, след като с години избягваше сектора.

Акциите на авиокомпаниите бяха силно засегнати от скорошния срив в американското търсене на пътувания на фона на пандемията от коронавирус.

Американските авиолинии съкращават стотици хиляди полети и приземиха хиляди самолети, тъй като търсенето на пътувания в САЩ е спаднало с около 95% и няма яснота кога полетите ще се върнат на нивата отпреди кризата.

Бъфет каза, че перспективите пред авиокомпаниите бързо се променят. „Взехме това решение по отношение на бизнеса с авиокомпаниите. Ние извадихме пари от този бизнес, дори на значителна загуба“, каза Бъфет. „Няма да финансираме компания, която ще гори пари в бъдеще.“

Berkshire разкри на 3 април, че е продал около 18% от своя дял в Delta и 4% от акциите си в Southwest.

Бъфет каза, че фондът е инвестирал около 7 или 8 млрд. долара за натрупване на дялове в четирите авиокомпании, включително American Airlines Group Inc.

„Ние не изтеглихме нещо като 7 или 8 млрд. долара и това беше моята грешка“, каза Бъфет на годишната среща на компанията, която се предаваше на живо. „Аз съм този, който взе решението.“

Southwest, American и United са отказали коментар пред Reutes.

От Delta са посочили в изявление, че е наясно с разпродажбата и има „огромно уважение към господин Бъфет и екипа на Berkshire“. Авиокомпанията добави, че „остава уверена, че силните страни, които са основни за бизнеса на Delta - нашите хора, нашата марка, нашата мрежа и нашата оперативна надеждност - ще издържат и позиционират Delta, за да успее“.

Бъфет каза, че преди това е обмислял да инвестира в други авиокомпании.

„Ударът е, че по същество търсене пресъхна. По същество ние изключваме въздушното пътуване в тази страна“, добави Бъфет.

Преди това той изрази мрачни настроения относно финансовите перспективи пред авиокомпаниите. Той инвестира в USAir през 1989 г.

Коментари: 0