Байдън направи рязък завой срещу Москва заради Навални

САЩ удариха Русия с наказателни санкции

Байдън направи рязък завой срещу Москва заради Навални

Снимка: БТА (колаж)

САЩ обявиха санкции срещу висши руски държавни служители и руски субекти в отговор на съмнителните действия на Москва срещу опозиционера Алексей Навални, предават световните медии. Според американските власти Кремъл е замесен в отравянето му.

Действията на администрацията на Джо Байдън бележат рязък завой в политиката на Вашингтон спрямо руския президент Владимир Путин, срещу когото Доналд Тръмп така и не пожела да се изправи.

Навални бе отровен през август, когато колабира по време на полет от Сибир насред политическа кампания за местните избори. Няколко дни по-късно той бе откаран на лечение в Германия, където лекарите констатираха наличието на невропаралитичен агент Новичок. Кремъл отрича та има общо с натравянето.

Опитът на Русия да убие г-н Навални следва тревожен модел на използване на химическо оръжие от Русия“, коментира високопоставен служител на администрацията на Байдън пред журналисти, цитиран от Reuters.

Санкциите на САЩ са срещу седем висши руски държавни служители, чиито активи ще бъдат замразени. Под прицел попадат и 14 субекта, свързани с производството на биологични и химически вещества в Русия, сред които правителствен изследователски институт.

Ходовете на САЩ се предприемат в координация с Европейския съюз. Служителите повториха призива на Байдън Русия да освободи Навални от затвора.

Новият американски президент видимо заема по-строг подход спрямо руския си колега Владимир Путин, отколкото Тръмп.

„Нито се стремим да възстановим отношенията си с Русия, нито да ги ескалираме“, коментира един от служителите във Вашингтон. Той подчерта, че санкциите са в отговор на поведението на Москва, което „преминава границите, които се зачитат от отговорните нации“.

Преди официалното обявяване на санкциите руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва ще даде свой отговор.

След лечението си в Германия 44-годишният Навални се завърна в Русия през януари. Той бе арестуван още на летището, а след това осъден на повече от две години и половина затвор в наказателна колония заради за нарушения на условна присъда от по-рано.

Коментари: 0