Байдън предложи рекорден бюджет и съвсем умерен растеж

Американският президент залага повече средства за инфраструктура, образование и борба с изменението на климата

Байдън предложи рекорден бюджет и съвсем умерен растеж

Снимка: БТА

484 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Първото предложение за бюджет на президента Джо Байдън идва с висока цена - на 6 трлн. долара, което е приблизително 50% повече спрямо федералните разходи преди COVID-19. Но поне засега администрацията прогнозира сравнително скромно дългосрочно повишаване на икономиката, вероятно отразяващи загрижеността за застаряващото население на САЩ, пише Reuters.

Схемата на разходите за фискалната година, приключваща през септември 2022 г., ще увеличи парите за инфраструктура, образование и борба с изменението на климата, повтаряйки познатите приоритети за Байдън.

Но бюджетът за 2022 г. идва с прогнози за краткосрочен растеж, които не отразяват бързото подобрение в икономиката до момента през тази година. С помощта на 1.9 трилиона допълнителни стимули, одобрени по-рано тази година, икономиката нарасна с годишен темп от 6.4% през първото тримесечие, а Федералният резерв очаква този темп да се запази през цялата година.

За разлика от това, бюджетът на Байдън залага растеж от 2.5% тази година. Председателят на Съвета на икономическите съветници Сесилия Рус заяви, че прогнозите, залегнали в основата на бюджета, са намалени в началото на февруари и предполага, че администрацията планира да ги преразгледа по-късно тази година.

Също така се забелязва забавяне на очакванията за растеж след следващата година – между 1.8 и 2% всяка година от 2024 до 2031 г. Въпреки че това е напълно в съответствие с по-дългосрочните оценки за продукцията на Фед, то е поне с една четвърт от процента под консенсуса между частните анализатори и около цял процентен пункт под увеличените очавания, заложени в дългосрочната бюджетна прогноза на администрацията на Тръмп отпреди две години, преди пандемията на COVID-19.

Икономистите твърдят, че прогнозите на Байдън са фактор за две системни противоположни тенденции – страната бързо застарява и работната сила не расте. Бюрото за преброяване през 2017 г. изчисли, че 20.5% от населението на САЩ ще бъде на 65 или повече години до 2030 г., в сравнение с около 16.8% в началото на това десетилетие. А процентът на участие на работната сила, който сега е 61.7%, е приблизително там, където беше през 70-те години и не се очаква да се възстанови от спада заради COVID-19.

В същото време прогнозите на Байдън предполагат, че страната ще расте по-производителна, отчасти благодарение на инвестиционните предложения в бюджета.

Това са много солидни числа в светлината на тези демографски реалности“, каза Джулия Коронадо, президент на аналитичната компания MacroPolicy Perspectives. „Идеята тук е, че без инвестиции няма да видите ръст в производителността.“

„Голяма част от споровете около плана на Байдън не са само за изцеждането на потенциала за растеж, но за да направим нашия растеж по-устойчив, по-справедлив“, каза тя.

Роберто Перли от Cornerstone Macro се съгласява с това. Прогнозите за растежа на Белия дом са „реалистични, с потенциал за увеличение“, каза той, като отбеляза, че прогнозата за 2% ръст през 2030 г. спрямо 1.8% през 2025 г., предвид забавянето от демографските данни, предполага, че „те смятат, че производителността ще се увеличи с времето.“

Една област, в която екипът на Байдън изглежда оптимистичен, е безработицата. Той смята, че процентът на безработица в САЩ ще е средно 5.5% през тази година, като намалява от сегашните 6.1% и е спада до 3.8% до 2023 г. – близо до минимума си от преди пандемията, когато беше 3.5% и ще се задържи там до 2031 г.

Фед, за сравнение, фиксира по-дългосрочната безработица на 4%, проучването на професионалните анализатори я определя на 4.1% и дори бившата администрация на Тръмп прогнозира, че тя ще бъде 4.2%.

Коментари: 0