Българи създадоха първата космическа оранжерия
Страната ни е третата в света държава по производство на храна, предназначена за консумация от космонавти

Български учени разработиха първата в света космическа оранжерия. Целта на програмата е да се произвежда храна, чийто вкус да не се отличава от истинския, съобщи пред Нова телевизия ръководителят на екипа в космическата лаборатория Таня Иванова.
България е третата в света държава (след Русия и САЩ) по производство на храна, предназначена за консумация от космонавти. В момента учените работят по проекта „Земляни на Марс“ и се подготвя космическото меню за 2030 г., посочи Иванова.
С помощта на специалната оранжерия без почва космонавтите ще могат да отглеждат в космоса пресни плодове, зеленчуци и други растения, с които да си приготвят ястия.
Чрез новите методи, по които се работи, липсата на гравитация вече няма да разваля вкуса на храната, а космонавтите ще могат да приготвят редица ястия направо на космическия кораб.
Кулинарите на НАСА вече са разработили над 100 рецепти, всички от които вегански. В момента се търсят начини за осъществяване и на по-сложни рецепти.
Най-предпочитаните храни на космическата трапеза в момента са веганската пица и суши.
Скоро ще бъде пусната трето поколение оранжерия за производство на космически специалитети на базата на българската национална кухня, казва още Таня Иванова.