Българи в чужбина и ДАЕУ ще работят за пилотно дистанционно е-гласуване

Промените в Изборния кодекс отварят възможности за използването на различни способи за е-идентификация

Българи в чужбина и ДАЕУ ще работят за пилотно дистанционно е-гласуване

Снимка: Ombudsman.bg

Българи, живеещи в чужбина, ще работят заедно с Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) по проект за изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване. На среща днес е взето решение да се създаде специална работна група. Това става ясно от информацията от пресцентъра на Омбудсмана. 

Желанието на българите в чужбина е да се ускори въвеждането на дистанционно е-гласуване, за да могат по-лесно да упражняват правото си на вот. Срещата между членове на ИК „Гласувай без граници“ и председателя на електронната агенция Атанас Темелков е била инициирана от омбудсмана Мая Манолова. 

Очакванията на българите, живеещи и работещи в чужбина, са били до 31 декември 2018 г. да бъде разработена пилотната система за провеждането на дистанционен е-вот, финансирана с европейски средства на стойност 1.5 млн. лв. 

Оправдание за забавянето ѝ доскоро имаше заради неколкократното отлагане на електронната идентификация в личните карти. Мая Манолова отбеляза, че след промените в Изборния кодекс двете неща вече не са обвързани пряко. Според нея, приетите текстове предоставят възможности за използването на различни способи за идентифициране на избирателите, като електронен подпис или въз основа на данни, съхранявани в информационните фондове за българските лични документи, в т.ч. съвременни методи чрез лицево разпознаване и др.

Целта е да се създаде работеща пилотна система за дистанционно електронно гласуване, която да се ползва с доверие от гражданите, да гарантира тайната и интегритета на вота, както и да отговаря на високите стандарти за киберсигурност.

Коментари: 0