Българите продължават да емигрират към Великобритания и след референдума

Това показват данни от британската статистическа служба

Българите продължават да емигрират към Великобритания и след референдума

Нетната миграция към Великобритания е намаляла рязко след референдума за Brexit, но тенденцията за броя пристигащи българи и румънци се запазва, пише БТА.

Според данните на британската статистическа служба нетната миграция към Великобритания е спаднала рязко през 12-те месеца след референдума за Brexit през юни 2016 г. Според тях над 75% от спада се дължи на напускащите и намалелия брой пристигащи граждани на страни от ЕС. За 12-месечния период до юни 2017 г. нетната миграция е намаляла със 106 до 230 хил.

Около 82 от тези 106 хил. по-малко мигранти се дължат на броя европейци, напуснали кралството след вота за Brexit, и намалелия брой европейци, мигрирали във Великобритания. Така нетната миграция в страната от държавите от ЕС е на най-ниското равнище от 2013 г., констатира статистическата служба.

Същевременно обаче британски медии цитират думи на шефката на отдела за миграция в националната статистика Никола Уайт, че през този период има повишаване на броя на кандидатите за убежище и бежанците. Според нея „имиграцията на български и румънски граждани продължава тенденцията от последните няколко години”, а от двете страни са пристигнали около 70 хил., което е нов връх.

По време на кампанията за агитация в подкрепа на Brexit преди референдума няколко пъти беше изказано твърдението, че българите и румънците са голяма заплаха за пазара на труда във Великобритания.

Коментари: 0