Българите са почивали предимно в страната по празниците

Интересът към вътрешния туризъм нараства

Румен Драганов:

Българите са почивали предимно в страната по празниците

По-голяма част от българите останаха в страната за великденските празници. Това заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма пред Радио "Фокус". Той поясни, че сънародниците са проявили интерес предимно към планинските и морските курорти. Заради това се е наложило 25 хотела по Черноморието допълнително да отворят врати, за да могат да приемат всички туристи.

Румен Драганов посочи още, че българите преоткриват забележителностите в страната ни и вътрешният туризъм се засилва. „Голяма част от културните и исторически паметници предизвикаха интерес, въпреки възникнали спорове за реконструкциите и реставрациите на някои от тях“, коментира експертът.

Той отбеляза, че има и нововъзникнали туристически атракции, например намерените мощи на Св. Йоан Кръстител, което генерира много голям туристически поток към Созопол.

Развитието на селския туризъм, етнографските сбирки, фолклорни традиции, кулинарията, младежкият туризъм и екстремният туризъм се възобновиха на много места в страната.

Според предварителните данни за абитуриентските балове младежите търсят почивки както в страната, така и в чужбина. Драганов допълни, че сред чуждестранните дестинации най-предпочитани са съседните държави като Гърция, както и други страни от Европа като Италия.

Коментари: 0