Доларът с ръст след слабите данни от Китай

Азиатските акции могат да предизвикат тревога за състоянието на световната икономика

Доларът с ръст след слабите данни от Китай

Валутни пазари

Стоковите валути записаха силни понижения, притиснати от поевтиняването на основните метали и петрола. USD/CAD се покачи с 1.67%, отдалечавайки се от подкрепата при 1.2500. Новозеландският долар се понижи до 0.6930, но все още продължава да се движи в рамките на възходящия канал, който започна през януари.

Австралийският долар поевтиня с повече от процент, след като Австралийската централна банка изненада пазарите, намалявайки основният лихвен процент с 0.25% до 1.75%. Предварителните очаквания на пазарните участници бяха, че централната банка ще остави лихвените нива без промяна на 2%. В резултат австралийската валута се понижи до 0.7500. Следваща подкрепа е зоната около 0.7400.

Британският паунд спадна спрямо долара до ключовата подкрепа при 1.4500. Пробив на това ниво би върнало британската валута в зоната 1.40-1.45.

Доларът успя да поскъпне и срещу йената. Щатската валута се покачи с около един процент до 106.70. По-рано председателят на ЯЦБ Курода заяви, че централната банка е фокусирана върху ценовата стабилност, а не върху лихвените нива и ще предприеме допълнителни мерки в случай, че инфлационните цели не бъдат постигнати. Той заяви още и че ниските лихви ще имат положителен ефект върху реалната икономика.

Еврото се понижи спрямо долара, въпреки че успя да достигне 1.1615. Единната валута поевтиня с 0.4 на сто до 1.1510, което е най-слабото представяне за последната седмица.

Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари срещу кошницата от шест основни валути се покачи с 0.70% до 92.94.

 

Лихви

Доходността по 10- годишните облигации и в САЩ, и в Европа се понижи, след като бяха публикувани данните за производствения PMI в Китай.

Европейската комисия намали прогнозата си за инфлацията в Еврозоната и предупреди за по-слаб от очакваното икономически ръст за 19-те страни от валутния съюз. Китайският PMI се понижи за 14-ти пореден месец, а Австралийската централна банка намали лихвените нива до ново дъно. Всичко това води до спад в доходността по облигациите.

 

Суровини 

Златото успя да задържи позициите си въпреки силното представяне на долара. Благородният метал се търгуваше на нива от 1287 долара за тройунция. SPDR Gold Trust – най-големият борсово търгуван фонд за злато в света съобщи в понеделник, че активите му са нараснали с 20.8 тона, достигайки 825 тона. Това е най-голямото увеличение на дневна база от 2011 година.

Негативните данни от Китай доведоха до понижение при основните метали. Цената на медта намаля с 1.8% до 221 долара.

Петролът също приключи търговията на червено. Черното злато поевтиня с над 2% до 43.85 долара за барел. Сорт Брент спадна до 44.90 долара.

 

Капиталови пазари

Фондовите пазари от двете страни на океана завършиха с понижение, повлияни от разочароващите данни за китайското производство както и от понижението на лихвените нива от страна на Австралийската централна банка.

Акциите на минните компании се представиха най-слабо. Ценните книжа на Rio Tinto се понижиха с 6.4%, на BHP Billiton с 6.2%, South32 с 1.5%. Anglo American загубиха 12.8% от стойността си, а Glencore реализираха спад от 8%.

Коментари: 0