Българите продължават да са основен купувач на ваканционните имоти

През 2018 г. осезаемо се увеличават покупките на имоти чрез кредити

Българите продължават да са основен купувач на ваканционните имоти
1948 ~ 3 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Българите имат все по-голям интерес към закупуването на ваканционни имоти и през 2018 г. те са най-голямата група купувачи, задминаваща дори рускоговорящите клиенти. Това заяви Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Developments & Resorts, като цитира данни на компанията за Созопол.

„Българите все по-уверено утвърждават позициите си на пазара на ваканционни имоти. В Созопол те представляват 34%, руските купувачи са 30%, а сделките с граждани от Украйна са 17%“, обясни той. Засиленият интерес се наблюдава още от 2017г., като през тази година той се утвърди трайно на пазара на имоти по морето.

Бързи кредити

През 2018 г. се усеща осезаемо увеличение на сделките с ваканционни имоти, осъществени чрез външно финансиране. Според статистиката на компанията близо 20% от имотните покупки по морето на българите са направени чрез кредит. Основните кредитори са големите банки като Пощенска банка, Уникредит и ДСК, които продължават да се доверяват на клиентите, въпреки предупрежденията на БНБ към финансовия сектор да се внимава с безразборното отпускане на жилищни кредити. Разликата, която откриват от Green Life спрямо 2014 г., е, че вече българите не очакват 100% външно финансиране, а тръгват към покупка на имот с определени спестявания, които да покрият поне първата вноска.

Клиентите не бързат

Основната характеристика на кандидат купувачите е, че те не купуват безразборно. „Клиентите стават все по-взискателни и вече търсят не просто имот, а такъв с добавена стойност, като например, който предлага занимания за децата, денонощна охрана и т.н.“, коментира Петров. Единият тип купувачи са семейство с по-високи доходи, които вече имат собствени градски жилища и търсят класически ваканционен имот. „Те са склонни да платят по-висока цена, за да получат продукт от по-високо качество и не желаят да правят компромиси с характеристиките на имотите“, съобщи Екатерина Желяпова, търговски директор на Green Life Development.

Вторият тип клиент са по-възрастни и избират курортния град Поморие, заради възможността за целогодишен престой и балнеологичните центрове.

Цените

През тази година се наблюдава умерен ръст от 10-15% в цените, сочат данните на компанията. В Созопол апартамент с една спалня е в порядъка от €50-60 хил., а в Поморие - €35-42 хил. Жилищата с две спални се на цени от между €80-100 хил. в Созопол и €60 хил. в Поморие. Цените в Созопол са леко по-високи с оглед на това, че клиентите търсят „втори дом“, а градът предлага и исторически забележителности. По-голямата част от купувачите купуват имотите за лично ползване, а малък процент – за инвестиция.

По данни на експертите от компанията ръст в цените на имотите в столицата няма да се наблюдава и те ще останат на едно ниво в следващите две години. В София търсенето продължава усилено, а инвеститорите са вътрешни компании.

Продължава интересът на рускоговорящите купувачи

Засиленият интерес на българските клиенти към имоти по морето не пречи на желанието на купувачите от рускоговорящите страни и те продължават да купуват. При тях се наблюдава тенденция за закупуване на няколко имота в един и същ комплекс, като по-скоро те служат за лично ползване. Според Теофил Петров интереса няма да спадне, като той си остава засилен в последните 15 години. Украинците купуват имоти по морето с инвестиционна цел, сочи статистиката на компанията – между 15-17%. Те основно търсят къде да инвестират спестяванията си, заради сложната геополитическа обстановка в страната. Основно търсят имоти с градски характеристики, за които е възможно целогодишно отлагане.Според експертите диверсификацията на клиентите по държави се засилва. В имотния пазар се включват клиенти от Израел, Великобритания, САЩ, Латвия, Полша.

Нов играч на пазара

През 2018 г. на пазара с ваканционни имоти се появи нов играч, който доближава цените в България и това е Грузия. Точно цената е и определяща за руския интерес в страната, като апартамент с една спалня достига до €50 хил. 
Подкрепи Economic.bg