България е на 60-о място по тероризъм в света

Ирак е първенец по терористични атаки в световен мащаб

България е на 60-о място по тероризъм в света
224 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
България се нарежда на 60-о място в света по терористични нападения, сочи публикуваният днес доклад "Глобален индекс на тероризма". Докладът включва 162 страни. Проучването е проведено от международна група експерти под егидата на Института за икономика и мир на университета в Сидни.

През 2013 г. броят на жертвите на терористични нападения в света се е увеличил с 61% в сравнение с предходната година, достигайки 18 хил. души. За сравнение през миналата година броят на терористичните нападения се е увеличил с 44% до почти 10 000, предаде БГНЕС. 

Ирак е първенец по терористични атаки в световен мащаб, следван от Афганистан, Пакистан, Нигерия и Сирия. През миналата година жителите на тези страни представляват 80% от всички жертви на нападения. Само в Ирак убитите са 6300 човека, като отговорни за смъртта им най-често са бойци на "Ислямска държава", "Ал Кайда", "Боко Харам" и движението "Талибан".

В 75 страни в света не е извършено нито едно терористично нападение. От балканските страни преди България се нарежда Турция (17 място) и Гърция (29 място). Македония е на 75 място, Сърбия на 89 място, а Румъния - на 124 място с нито едно нападение на терористи през 2013 г. 


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg