\"Цесиите са проблем на КТБ\"

Пламен Орешарски, премиер на страната от 2013 г. до 2014 г.

Цитат на деня:

\
172 ~ 3 мин. четене
Не споделям много прехвърлянето на отговорността върху БНБ. Цесиите са си проблем на КТБ. Така бившият премиер Пламен Орешарски коментира пред БГНЕС ситуацията около регулатора на банковата система, както и ролята на БНБ в казуса "КТБ".

Мнението за планиране на "кухи" приходи в бюджета за тази година очевидно доминира в момента, отговаря той на въпроса защо председателят на временната бюджетна комисия в НС Менда Стоянова оповести, че 1,5 млрд.лв. от новия заем трябва да отидат за покриване на допълнителния дефицит по бюджета на база неизпълнение на приходите, защото са планирани като кухи.

В началото на 2014 г. приходите изобщо не изглеждаха кухи, оспорва твърденията й Орешарски. Те станаха такива в резултат на цялостното икономическо развитие, повлияно от нивата на политическата стабилност. А, спомнете си, че самата г-жа Стоянова говореше за по-малка сума през лятото, отбеляза той. Политическата нестабилност не е най-добрата среда, в която се сбъдват икономическите прогнози, каза бившият премиер.

Не мисля, че е толкова лошо състоянието на държавата, при всички случаи в средата на миналата година беше значително по-лошо, но тогава не се коментираше по този начин, продължи Орешарски. Струва ми се, защото основната задача бе да работим за стабилизирането не с приказки, а с действия, добави той.

Централната банка със силната подкрепа на правителството в началния период на затваряне на КТБ или по-скоро - двете институции изработиха много ясен план за действие, който политическите сили преди да се разпусне 42 НС не приеха, е мнението на Орешарски.

Без действащ парламент не беше възможно да се направи никаква законодателна инициатива и да се пристъпи към по-активни мерки на реакция по отношение на кризата в банката. Според правомощията на БНБ, така както са записани в закона, вие сте прави - те са много ясни, но означаваха фалит на банката, поясни бившият премиер. В същото време публиката искаше от Централната банка да не се прибягва до тази мярка - това е обяснението, потвърди той. Усилията на БНБ, все пак, бяха да бъдем в условия на известност, когато вземаме решения, а не да се действа сляпо по закона, продължи Орешарски. Ако беше сляпо по закона - веднага трябваше да се обяви КТБ в несъстоятелност, посочи той.

Не мога да коментирам цесиите, не съм запознат с тях, бе отговорът му на въпроса дали не бе прекалено дълъг периода, в който КТБ бе под специален надзор. И дали това разтегляне във времето не е било именно, за да се направят необходимите за определени хора и фирми цесии. Те са си проблем на банката, отсече Орешарски.

Какво значи Централната банка дали е действала правилно? Вероятно могат да се търсят бележки по отношение на функционирането на банковия надзор, заяви бившият премиер. Иначе Централната банка сама по себе си не е институция, която трябва пряко да се занимава с бизнеса, бе неговият отговор на въпроса давали ли са си сметка регулатора и правителството за вредите, които могат да бъдат нанесени на стратегически важни за икономиката отрасли и на бизнеса със затварянето на КТБ. БНБ регулира търговските банки, напомни Орешарски. "Сигурно навсякъде, където има неблагополучия най-първата мярка е да искаме отстраняване на ръководството, а мисля, че трябва по-задълбочено да гледаме на този проблем и да си направим изводите. Защото примерът от глобалната криза показа, че регулаторите никъде не свършиха добре работата си, като започнем от САЩ", коментира бившият премиер. И глобалната криза дойде, според американски анализи, точно заради това, че регулаторите не свършиха работа, продължи той, цитиран от БГНЕС.

Ако ние искаме да имаме по-високи изисквания към нашите регулатори, отколкото напредналите в сравнение с нас страни, имаме право, подчерта бившият премиер. Да, виновни са регулаторите.

Но… Буш не го обесиха заради това, че кризата беше по негово време, заключи Пламен Орешарски.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg