България е на пето място по зарази с вируси в ЕС

Най-сигурната страна е Холандия

България е на пето място по зарази с вируси в ЕС
3689 ~ 1 мин. четене

България се нарежда на челно място в Европейския съюз по разпространение на вируси сред жителите ѝ. Това показват данните на официалното статистическо звено на ЕС – Евростат.

Близо 28% от българите признават, че са се заразили с вирус за последната година, показва статистиката. По този показател страната ни е изпреварена само от Хърватска (41%), Унгария (36%), Португалия (33%) и Франция (29%). Петото място в класацията българите си поделяме с малтийците, където процентът заразени с вируси е същият като в страната.

Като цяло, един от всеки 5 жители на ЕС е ставал жертва на вирус. Единствената добра новина е, че процентът заразени у нас е спаднал почти двойно за последните 5 години – от 58% през 2010 г. на 28% в края на миналата година.

Най-сигурната страна в Европейския съюз е Холандия – там едва 6% от интернет потребителите са били жертва на атака.

„Статистиката показва нееднозначно, че заплахата от вируси е повече от реална. Дори и за българските потребители/  които съвсем не се свенят да пазаруват и банкират онлайн, както и да споделят огромно количество лична информация за себе си. Каквото и да правите в интернет обаче, винаги трябва да имате едно на ум къде сърфирате и какви линкове отваряте. Както и да използвате лицензиран антивирусен софтуер, който да бъде първата линия на защитата на сигурността", коментира Спас Иванов, търговски директор на CENTIO Professional IT Secuirty. Компанията е официален представител на ESET за България.Подкрепи Economic.bg