България е на пето място в света по най-бърз интернет

Страната ни е третият най-голям търговец на компютърни компоненти в света

Росен Плевнелиев:

България е на пето място в света по най-бърз интернет
Автор: Лора Горовска

Настъпващата нова индустриална революция отваря ново измерение и новивъзможности. Интернет променя икономиките по същия начин, така както парната машина преди два века. Днес България има всички предпоставки да успее. По скоростен интернет страната ни е на пета позиция в световната класация след Южна Корея, Китай, САЩ, Русия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на WEBIT Festival, предаде репортер на Economic.bg.

Освен това, страната ни е третият най-голям търговец на компютърни компоненти в света. Превръщаме се в регионален хъб на технологиите, посочи държавният глава.

„Следващата голяма идея може да се роди от всеки ъгъл на планетата и със сигурност някои от светлите, големи идеи ще се родят тук в София. Днес ние имаме всички предпоставки да успеем. Нашите студенти се представят отлично по всички възможни олимпиади”, коментира Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че заради WEBIT Festival в София са се събрали 4 300 участници от 74 държави, сред които огромен брой инвеститори, колектори , предприемачи, млади и стари, които  търсят нови възможности и перспективи.

„Лидерите на новата икономика днес са тук и София отново доказа, че е едно прекрасно място за правене на бизнес, страхотно място за предприемачество. Екосистемата тук не само се развива с бърза скорост, но увлича и много други след себе си. 1300 стартъпи от над 40 държави ще се състезават за наградата в Sofia Startup Challenge на WEBIT”, отбеляза Плевнелиев.  Той бе категоричен, че София е място, където всеки може да успее.

„Днес си даваме сметка, че София е не само центътр на една активна и добре развиваща се екосистема, България е председател на процеса за сътрудничество в Източна Европа. Каквото днес кажем тук, идеите които дебатираме, пътят, който посочим напред, определя не само живота на 1,5 млн. софиянци, а на 150 млн. жители на Балканите”, подчерта държавният глава.

 Плевнелиев каза още, че единственият начин светът да постигне нов устойчив световен ред, да се справи с кризите е чрез реформи и предприемачество.

„Аутсорсинг индустрията създаде 35 000 работни места за 5 години. Перспективата е до 2020 г. да ги удвоим. Тук сме всички държавни институции на крака, за да ви кажем, че заставаме зад всеки проект и всяко усилие България да се утвърди като регионален хъб в иновациите и ИТ сферата”, допълни Плевнелиев.

Коментари: 0