България е номер 55 по свобода на икономиката

Преди нас са държави като Ямайка, Ботсвана и Брабадос

България е номер 55 по свобода на икономиката

България се нарежда на 55-о място в класация за най-свободните икономики в света според индекса икономическа свобода за 2015 г., изчисляван всяка година от американската неправителствена изследователска организация "Фондация Херитидж".

Цялостната оценка за България се е подобрила с 1,1,% спрямо миналата година, което се дължи на подобрения в областта на свободните инвестиции, корупцията, паричната свобода, които компенсират проблемите в областта на свободата на бизнеса и на труда.

С 66,8 точки от 100 България се нарежда на 26-о място от 43 страни в региона на Европа, а цялостната й оценка е над средната за света, но под средната за региона, анализират експертите. Преди нас се нареждат екзотични дестинации като Ямайка (48-мо място), Бахамите (41-во място), Барбадос (46-то място) и Ботсвана (36-то място). От съседите ни преди нас е само Македония, заемаща 53-то място.

През последните пет години икономическата свобода в България е напреднала с близо 2 пункта, заради по-откритата инвестиционна среда, подобряването на фискалната перспектива, намаляването на корупцията, както и ниската инфлация.

В изследването се посочва още, че България е предприела стъпки за контрол на бюджетния дефицит и държавния дълг, въпреки че е необходима по-ефективна реформа за постигане на по-широка основа за икономическа свобода и растеж.

По-специално, институционалните реформи трябва да насърчават независимостта на съдебната система и борба с корупцията, за да се втвърдят основите на икономическата свобода и да се гарантира напредъкът към по-голямо благоденствие.

На първо място в списъка по свобода на икономиката е Китай с 89,6 точки, следван от Сингапур и Нова Зеландия, издигнала се до трето място. След нея в топ 10 на свободни икономики се подреждат Австралия, Швейцария, Канада, Чили, Естония, Ирландия и остров Мавриций. САЩ и тази година не можаха да се върнат в челната десетка. Тяхното място в списъка е под номер 12, след Дания, която е 11-та държава по свобода на икономиката.

Индексът се изчислява на базата на право на собственост, свобода от корупция, държавни разходи, финансова свобода, свобода за бизнеса, правото, свобода на търговията и инвестициите.

В класацията попадат общо 178 икономики. 

Коментари: 0