България е третата в ЕС с най-голям спад в строителството

Данните идват на фона на очакваното от имотния бранш поевтиняване на жилищата

България е третата в ЕС с най-голям спад в строителството

Снимка: Economic.bg/ Архив

България е третата страна в ЕС с най-голям спад в обема на новото строителство. Това сочат данните на Евростат за строителството в държавите членки през август в сравнение със същия месец на 2017 г. Някои от страните все още не са предоставили данни.

В Топ 3 с най-голям спад в строителството през август са Португалия (-10.3%), Швеция (-1.6%) и България (-1.2%). Страната ни си дели третото място с Испания. Става въпрос за спад в създаването както на офис сгради и на жилища, така и на инфраструктура. Най-голям ръст пък е регистриран в Словения (33.5%), Унгария (24.3%) и Полша (19.2%).

Данните за Еврозоната и ЕС като цяло пък показват, че от август 2017 г. до август 2018 г. строителството в страните, които ползват еврото, е нараснало с 2.5%, и с 2.3% в целия Блок.Данните за спада на строителството в България идват на фона на очаквания за поевтиняване на жилищата в София. В началото на септември управителят на имотната агенция ДОМИ Петър Сотиров прогнозира, че още през последното тримесечие на 2018 г. ще има лек спад в цените, което ще се усети по-сериозно в началото на следващата година. По думите му към средата на 2019 г. може да очакваме поевтиняване с до 10% в определени квартали.
Коментари: 0