България стана център за стартиране на технологичен бизнес

Eleven инвестира 12 млн. евро в 112 нови компании

Дилян Димитров:

България стана център за стартиране на технологичен бизнес
4196 ~ 3 мин. четене

Дилян Димитров е един от основателите на фонда за рисков капитал Eleven. Той има над десет години опит в сферата на финансите и дяловите инвестиции. Бил е вицепрезидент на Bedminster Capital Management, фонд с 320 млн. долара, инвестиращ в частни компании в региона на Централна и Източна Европа и е участвал във всички етапи на сделки по придобивания в секторите на здравеопазване, финансови услуги и медии. Името на фонда Eleven е измислено именно от него.

Г-н Димитров, какво постигна Eleven до момента?

За малко повече от три години разгледахме над 3 хил. инвестиционни проекта, проведохме 10 процеса за избор на екипи, интервюирахме лично над 800 компании, от които 250 стигнаха до финала, инвестирахме в 112 проекта. Общата сума на инвестициите ни е 12 млн. евро и вече ресурсът е изцяло инвестиран. За това време Eleven влезе в Топ 5 на най-активните акселератори в Европа, а София се нареди на трето място по инвестирани проекти в ранна фаза.

Кои са най-успешните стартиращи компании, получили подкрепата на фонда?

 В портфейла са над 110 компании, като над 75% от тях са все още активни. Затова е много трудно да се отсеят най-успешните компании. Някои от тях вече са печеливши, с приходи от десетки хиляди евро месечно. Други успяват да привлекат инвестиции в размер на над 1 млн. евро за допълнително развитие.

 Какъв е приносът но Eleven за създаването на предприемаческа стъртъп екосистема в България?

За последните три години стартъп общността в София се разви динамично и вече е една от най-силните в Централна и Източна Европа. Това стана възможно, защото всички участници в тази среда – организаторите на събития, споделените работни пространства, инкубаторите и акселераторите работеха заедно. Успяхме да популяризираме в целия регион идеята да стартираш технологичен бизнес от България, привлякохме таланти и почти половината от екипите  са от чужбина.

Стана ли България по-разпознаваема на  карта за стартиращия технологичен бизнес?

България се превърна във водеща дестинация в Централна и Източна Европа за технологично предприемачество, но целият регион все още няма ясна и силна разпознаваемост за играчите в технологичния сектор в Западна Европа и САЩ. Необходими са целенасочени усилия да се привлече вниманието на тези среди, за да сме атрактивни за силни инвеститори и още повече талант да дойде тук.

Какво предстои за управляващия екип на  Eleven?

Задачата ни е не само да запазим инерцията, но и да ускорим процесите. София трябва да става все по-привлекателно място за технологични проекти. В момента набираме допълнителен ресурс, за да инвестираме в обещаващите компании в сегашния ни портфейл и в нови технологични проекти в ранна фаза.  По-зрелите компании имат нужда от разрастване, същевременно не бива да се допуска вакуум в най-ранния етап. Ще е чудесно да видим повече инкубационни програми и програми за обучение преди фазата на акселерация.

Като фонд мениджър кое ви носи най-голямо удовлетворение?

Преди Eleven се занимавах с инвестиции в развити компании, където инвестирахме между 10 и 40 млн. евро в 1-2 проекта годишно. Фокусът ни беше в компаниите, които не се справяха толкова добре. Съответно разрешавахме проблеми. Сега инвестираме малки суми в много компании, помагаме на най-добрите да стават още по-добри. Удовлетворението да създаваш стойност и да виждаш положителните резултати от твоята работа е невероятно.

Подкрепи Economic.bg