България и Сърбия подписаха споразумения в транспорта, енергетиката и социалната политика

Вицепремиерът Захариева се срещна със сръбския президент Александър Вучич, който е на официално посещение у нас

България и Сърбия подписаха споразумения в транспорта, енергетиката и социалната политика
1212 ~ 2 мин. четене
България и Сърбия са подписали три споразумения в сферата на транспорта, енергетиката и социалната политика. Това стана в рамките на междуправителствена среща, на която от българска страна присъстваха външният министър Екатерина Захариева, министърът на транспорта Ивайло Московски и социалният министър Бисер Петков.

Вицепремиерът Захариева се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич, който е на официално посещение у нас. Двамата обсъдиха теми от двустранен интерес, както и теми от Българското председателство на Съвета на ЕС.

По време на срещата е подписан Меморандум за разбирателство между двете държави за подобряване на ефективността на железопътния транспорт и за развитието на пристанищната инфраструктура на р. Дунав, необходима за съхранение и пренос на втечнен природен газ.

С първото споразумение се задълбочава сътрудничеството при изграждането на железопътната инфраструктура по транспортен коридор № 10. С него се заявява общото намерение да бъде проучена възможността за съвместен подход към европейските фондове или други международни институции за финансиране на проектите по коридора. Споразумението регламентира и въвеждането на по-ефективен граничен контрол, който ще улесни преминаването на товарните влакове.

Вторият документ трябва да спомогне за съхранението и преноса на втечнен природен газ между двете страни. С подписването му се цели да бъде установено институционално сътрудничество, за да се определи рентабилността на изпълнението на бъдещи инфраструктурни проекти за изграждане на пристанищни съоръжения, необходими за претоварване на втечнен природен газ по река Дунав, в контекста на обявеното изграждане на газопреносна връзка между България и Сърбия.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и сръбският вицепремиер Зорана Михайлович подписаха Mеморандум за разбирателство между Министерството на труда и социалната политика на България и Министерството на труда, заетостта, ветераните и социалните въпроси на Сърбия.  Документът предвижда двете институции да задълбочат обмяната на опит и добри практики за ефективно управление в сферата на труда, заетостта, интеграцията на хората с увреждания, ранното детско развитие. България и Сърбия ще си сътрудничат и за усъвършенстване на трудовото и социално-осигурителното законодателство и прилагането на държавни политики за насърчаване на заетостта и професионалното обучение на заети и безработни.

„Имаме ръст на стокообмена от 40% за миналата година и ръст от 14% на туристите“, отбеляза Екатерина Захариева. Тя информира сръбския президент за подкрепата, която Стратегията за Западните Балкани получи от външните министри от ЕС по време на неформалната им среща в София миналата седмица.
Александър Вучич благодари на българското правителство за подкрепата за европейската интеграция на неговата държава. „Голяма чест е да съм в българския Министерски съвет. Предайте поздрави на нашия приятел Бойко“, заяви сръбският президент.  По време на разговорите между двете делегации бяха обсъдени съвместните инфраструктурни проекти между двете страни – пътните, железопътни и енергийни връзки.
Подкрепи Economic.bg