България обра медалите на Олимпиадата по информатика в Япония

В състезанието участваха най-добрите информатици в гимназиална възраст от 87 държави

България обра медалите на Олимпиадата по информатика в Япония

Четиримата български участници и техните ръководители

Снимка: olympicbg.org

21053 ~ 2 мин. четене

Всички ученици от българския олимпийския отбор по информатика се върнаха с медали, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Тази година домакин на Международната олимпиада по информатика (МОИ), основана през 1989 г. от България и проведена за първи път в Правец тогава, е японският град Цукуба. В състезанието участваха най-добрите информатици в гимназиална възраст от 87 държави от целия свят.

Тази година отборът беше представен от :

  • Александър Кръстев, 11 клас,  МГ „Петър Берон“ Варна – златен медал;
  • Виктор Терзиев, 12 клас, СМГ София – бронзов медал;
  • Радослав Димитров, 11 клас, МГ "Акад. К. Попов" Пловдив – бронзов медал;
  • Мартин Копчев, 8 клас, ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" Габрово – бронзов медал.

Ръководители на олимпийския отбор по информатика са гл. ас. Емил Келеведжиев и Антон Шиков (Школа „Шикови“, Ямбол).

Още на миналогодишното издание българите закръглиха спечелените медали от началото до сега на 100, а с тазгодишните медали числото скача на 104.

Носителят на златото Александър (и сребърен от 2017 г.) е на 25-о място сред другите близо 340 участници в Япония, а това е 26-ото златно отличие за България от МОИ. За всички от националния отбор, с изключение на Мартин Копчев, това е второ международно състезание по информатика. Същият състав ни представи и на Балканиадата по информатика в Румъния през юли, когато тимът стана вицешампион в старша възраст, а младежите оглавиха класирането.

Церемонията по награждаването от 30-ата МОИ е в петък, 7 септември, отборът се прибира на родна земя в късните часове на съботната вечер.

В индивидуалната ранглиста към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света. Към тази година родните участници в МОИ са донесли на страната ни общо 104 медала: 26 златни, 41 сребърни и 37 бронзови медала досега.

Подкрепи Economic.bg