Японски инженери започват тестове на „орбитален асансьор“

Според учените до 2050 г. идеята може да се превърне от концепция в реалност

Японски инженери започват тестове на „орбитален асансьор“
2321 ~ 2 мин. четене
Изстрелването на ракети в космоса не е лесно. Те са скъпи, изискват огромно количество гориво, а също така замърсяват както атмосферата на Земята, така и орбиталното пространство. Има една концепция обаче, звучаща като научна фантастика, която би могла да реши тези проблеми.

Става въпрос за „асансьор“, който да свързва повърхността на Земята с нейната близка орбита. Много се е говорило за тази концепция, но сега японски инженери искат да я осъществят на практика.

На 11 септември екип от инженерния факултет на университета в Шизуока ще пусне умален модел на космически асансьор в орбита на Земята. За тази цел ще бъдат използвани два малки сателита, свързани с 10 метра стоманен кабел. Моторизирана кутия ще се движи напред-назад по кабела, между двата спътника, докато камерите им наблюдават и записват движенията.

„Това ще бъде първият експеримент, който тества движението на асансьора в космоса“, заяви говорител на университета пред АФП.

Инженерите мечтаят за космически асансьор вече повече от 100 години - откакто руският учен Константин Циолковски излезе с идеята, веднага след като е видял Айфеловата кула през 1895 г.

Но техническите предизвикателства, свързани с пускането на космически асансьор, са огромни. За начало той ще трябва да бъде изработена от материал, който е достатъчно лек, за да не се срути под собствената си тежест. Но този материал също така трябва да бъде достатъчно здрав, за да издържи напрежението, предизвикано от центробежната сила, действаща върху противотежестта на асансьора, далеч от земната атмосфера, за да поддържа асансьора изправен.

Той също така трябва да издържи на гравитационните сили от Земята, Слънцето и Луната, както и на стреса, предизвикан от атмосферните условия на Земята, като силните ветрове например.

Японската строителна компания Obayashi Corp., която работи съвместно с университета Шизуока, вече обяви, че се надява да въведе космически асансьор в експлоатация до 2050 г. Това ще включва космическа станция на геостационарна орбита на надморска височина от 35 000 километра.

Инженерите възлагаха надежди на въглеродните нанотръби, които са лек, но много здрав материал. След множество експерименти стана ясно, че няма технология, чрез която да се произведе кабел с дължина 96 000 километра от този материал. Също така се оказва, че нанотехнологията не е достатъчно здрава. Според инженера Кийт Хенсън при по-голям натиск шестоъгълните въглеродни връзки стават нестабилни.

Японският екип обаче е оптимистично настроен. „На теория космическият асансьор е много правдоподобeн“, каза инженерът от университета в Шизуока Йоджи Ишикава. „Космическото пътуване може да стане нещо популярно в бъдеще“, смята той.

Възможно е в следващите 30 години да се появи нов материал, който да отговаря на изискванията за създаването на космически асансьор.
Подкрепи Economic.bg